Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάλοπ Interview: Διχασμένοι οι Έλληνες για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Η ακτινογραφία της θέσης των πολιτών σε σχέση με την πολιτική τους τοποθέτηση και το φύλο τους, καθώς το νομοσχέδιο νομικής κατοχύρωσης του ομόφυλου γάμου στην Ελλάδα είναι σε επεξεργασία. Το ζήτημα έχει επανέλθει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση.

Γκάλοπ Interview: Διχασμένοι οι Έλληνες για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Μοιρασμένοι όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC.

Καθώς το νομοσχέδιο της νομικής κατοχύρωσης του ομόφυλου γάμου στην Ελλάδα είναι σε επεξεργασία, και ο πρωθυπουργός είχε και ο ίδιος προσωπικά δεσμευτεί για την αναγνώρισή του, το ζήτημα έχει επανέλθει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες είναι διχασμένοι πάνω στο ζήτημα του ομόφυλου γάμου καθώς σε ποσοστό 49,6% πιστεύουν ότι πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, σε αντίθεση με το 49,1% που είναι κατά.

«Ναι» από τις γυναίκες και τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους

Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει πως οι γυναίκες όπως και αυτοί που πολιτικά τοποθετούνται στο αριστερό - κεντροαριστερό τόξο είναι πιο δεκτικοί στην αναγνώριση γάμων ομοφύλων.

Ειδικότερα, οι 6 στους 10 που τάσσονται υπέρ είναι γυναίκες (60,3% έναντι 39,1%).

Αντίστοιχα, τα άτομα που ιδεολογικά ανήκουν στην αριστερά - κεντροαριστερά (61,5%) εμφανίζονται πιο θετικά από ό,τι τα άτομα που ψηφίζουν κόμματα της δεξιάς - κεντροδεξιάς (34%).

«Ναι» στον γάμο αλλά «όχι» στην τεκνοθεσία

Αν και τα ποσοστά υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι υψηλότερα από προηγούμενα χρόνια, είναι συντριπτικά κατά της τεκνοθεσίας. Το 57,9% των ερωτηθέντων απαντά πως τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα στην τεκνοθεσία, σε αντίθεση με το 40,2% που δηλώνει υπέρ.

Συνεπώς, ένα ποσοστό από αυτούς που είναι θετικά διακείμενοι στο γάμο των ομόφυλων τάσσονται κατά στο να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας.

Μάλιστα, για την συντριπτική πλειοψηφία (60,3%) ο γάμος ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να συνεπάγεται και δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καρτέλα με το αν οι ομόφυλοι γονείς μπορούν να είναι καλύτεροι/χειρότεροι γονείς σε σχέση με τους ετερόφυλους, καθώς ενισχύει το συμπέρασμα ότι όσον αφορά το ζήτημα της τεκνοθεσίας, οι Έλληνες παρουσιάζουν ισχυρές αντιστάσεις.

Αν και οι ετερόφυλοι γονείς δεν κατέχουν καμία a priori αποκλειστικότητα στο να θεωρούνται καλοί γονείς, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη μεταξύ του να θεωρούνται οι ομόφυλοι γονείς «το ίδιο ικανοί» (42,6%) και «χειρότεροι» (42%) σε σχέση με τους ετερόφυλους γονείς. «Καλύτεροι» απαντά μόλις το 5,2%.

«Παρωχημένη» για το 40% η στάση της εκκλησίας

Αν και το 50% των ερωτηθέντων κρίνει «σωστή» τη στάση της εκκλησίας σχετικά με τη διαφωνία της στο γάμο των ομόφυλων, είναι αξιοσημείωτο ότι στη χώρα όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 40% θεωρεί «παρωχημένη» την άποψή της.

Μάλιστα, το 57,7% πιστεύει ότι η εκκλησία της Ελλάδας πρέπει να ακολουθήσει τη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να αποτελεί αδίκημα.

ΠΗΓΗ: politic.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v