Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: «Υπόκλιση» Γεραπετρίτη στον ρατσισμό

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», γράφει σε ανάρτηση στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τη ροζ ελληνική σημαία σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο στη Ν. Υόρκη.

Κασσελάκης: «Υπόκλιση» Γεραπετρίτη στον ρατσισμό

«Η τέχνη επιτρέπεται να "παίζει" ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υποκλινόμενη' -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τη ροζ ελληνική σημαία σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο στη Ν. Υόρκη.

«Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια», γράφει πάνω από τη φωτογραφία που δημοσιεύει από έργο τέχνης (ένα έργο του Ντέιβιντ Χάμονς, με τίτλο African-American Flag, όπου τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αντικαταστάθηκαν με κόκκινο, μαύρο και πράσινο) και τονίζει:

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ: Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες στην Ελλάδα και διεθνώς

«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς», ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε μέσω της σελίδας της στο Instagram η εικαστικός Γεωργία Λαλέ στην εντολή Γεραπετρίτη να απομακρυνθεί άμεσα το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Κ. Μάλαμα: Να μη γίνει αποδεκτή η απαράδεκτη εντολή Γεραπετρίτη να «κατέβει» η ροζ ελληνική σημαία της Γεωργίας Λαλέ

«Να μη γίνει αποδεκτή η απαράδεκτη εντολή Γεραπετρίτη να “κατέβει” η ροζ ελληνική σημαία της Γεωργίας Λαλέ. Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, φιλοξενείται εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ στο οποίο απεικονίζεται μια ελληνική σημαία, σε χρώμα ροζ, η οποία έχει δημιουργηθεί από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Μετά από ένα άθλιο παραλήρημα του επικεφαλής του κόμματος “Νίκη”, γεμάτο από “λεβεντιά”, αντί να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής για την αποτροπή κηρυγμάτων μίσους από το έδρανο της Ολομέλειας, ο υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τον Γενικό Πρόξενο να “κατεβάσει” το έργο», αναφέρει δήλωση της Κυριακής Μάλαμα, Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Καλούμε όλους τους συντελεστές της έκθεσης να απορρίψουν την απαράδεκτη αυτή εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη, η οποία έχει άθλια μικροπολιτικά κίνητρα. Στεκόμαστε δίπλα στη Γεωργία Λαλέ κι επαναλαμβάνουμε ότι κανένας ακροδεξιός ή πατριδοκάπηλος πολιτικός δεν μπορεί να υποδεικνύει στην τέχνη τα μηνύματα που θέλει να στείλει. Κι αν κάποιους τους σοκάρει το ροζ χρώμα, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πώς θα θεραπεύσουν της ψυχής τους το μαύρο».

Ελενα Ακρίτα: Η ροζ σημαία και οι κυβερνητικοί υποτελείς στον κ. Νατσιό

«Η γνωστή σκοταδιστική, στενόμυαλη, πνευματικά αρτηριοσκληρωτική ελληνική δεξιά ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά, τα έβαλε με το έργο μιας καλλιτέχνιδας που εκτίθεται στο Προξενείο μας στη Νέα Υόρκη, που με δικαιολογημένη περηφάνια το Προξενείο ανάρτησε στη σελίδα του με το hashtag "nowomanalone", "Καμία γυναίκα μόνη". Το έργο της Γεωργίας Λαλέ, φτιαγμένο από σεντόνια που χάρισαν γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, θέλει να αποτυπώσει τη φωνή των κακοποιημένων γυναικών, να μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες που έχουν σπάσει ρεκόρ στη χώρα μας και έχουν σοκάρει την ελληνική κοινωνία».

Τα παραπάνω αναφέρει η Έλενα Ακρίτα, Βουλευτής Επικρατείας, A’ Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αναπλ. τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα Δικαιώματα και την Ισότητα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

«Τίποτε από αυτά δεν συγκίνησε την ψευτοεκσυγχρονιστική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τον πάντα πρόθυμο κ. Γεραπετρίτη για επίδειξη υποτέλειας. Ιδίως όταν τους τραβάει από το μανίκι η ακροδεξιά τους, σπεύδουν να υπακούσουν στα κελεύσματα του κόμματος του κ. Νατσιού, που έχει και τις γνωστές άθλιες θέσεις για τις αμβλώσεις», προσθέτει.

«Πρόκειται για πολλαπλή, βάναυση προσβολή στα θύματα της έμφυλης βίας και σε όλες τις γυναίκες, αλλά και εξευτελισμό του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Για να μην πούμε για τη γελοιοποίηση του Προξενείου μας. Ζητούμε να αποκατασταθεί άμεσα το έργο της Γεωργίας Λαλέ και να εκτεθεί και σε άλλες διπλωματικές αρχές της χώρας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v