Χ. Δούκας: Καταγγέλλει κυβερνητική σφήνα στον έλεγχο του Κ. Μπακογιάννη

Νυχτερινή τροπολογία πετά έξω από την εταιρεία του «Μεγάλου Περίπατου», Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., τη νέα δημοτική αρχή και περνάει τον έλεγχό της στην κυβέρνηση. Αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι διευκρινίζει ο υπουργός Μ. Βορίδης. Η απάντηση Κ. Μπακογιάννη.

Χ. Δούκας: Καταγγέλλει κυβερνητική σφήνα στον έλεγχο του Κ. Μπακογιάννη

Για σκανδαλώδη κίνηση που αφορά στον μη έλεγχο του «Μεγάλου Περίπατου» κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του, η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., στην οποία πρόεδρος είναι ο δήμαρχος, αλλάζει αιφνιδιαστικά χέρια και περνάει… στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο κ. Δούκας δεν θα διαδεχτεί τον απερχόμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη στην προεδρία της εταιρείας και, επομένως, δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα πεπραγμένα της.

Ο νέος δήμαρχος καταγγέλλει ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρείται μέσα από «σκανδαλώδη τροπολογία» που ήρθε «νύχτα» και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την αποσύρει.

Ολόκληρη η ανάρτηση-καταγγελία του κ. Δούκα:

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρό της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020).

Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει.

Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Κασσελάκης: Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας

«Όσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.". Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους», αναφέρει ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος καταγγέλλει την τροπολογία της κυβέρνησης και μιλά για «οσμή σκανδάλου».

«Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους "περιπάτους" με οσμή σκανδάλου. Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Μάντζος: Σταματήστε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης - Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα!

«Ενημερώστε, κ. Υπουργέ, τον συνάδελφό σας των Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο ότι έχουν μόνο λίγες ώρες για να αποσύρουν την κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση από το ΔΣ της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων! Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση! Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

«Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης. Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης. Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα! Ας αφήσει, λοιπόν, η Κυβέρνηση τα αντιθεσμικά παιχνίδια κι ας επιμείνει σε αυτό που κάνει μεθοδικά. Να πείσει ότι εργάζεται για το καλό όλων και όχι των λίγων».

Βορίδης: Εξηγήσεις για την επίμαχη τροπολογία

Εξηγήσεις για την επίμαχη τροπολογία που περνά τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα από την δημοτική αρχή στο δημόσιο έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

“Το μείζον είναι να φτιάξουμε ένα ‘όχημα’ για να προχωρήσουμε σε όλες τις αναπλάσεις στη χώρα”, είπε.

Τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας της τροπολογίας είναι “όχι ξεχωριστές εταιρείες ανάπλασης ανά την Ελλάδα αλλά μία ενιαία”.

Και υποστήριξε ότι τον οικονομικό έλεγχο στην εταιρεία τον ασκεί ο μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, τόσο στην προηγούμενη μορφή της όσο και στη νέα.

Στην προηγούμενη μορφή της, πρόεδρος της εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας (σ.σ. και για τον Μεγάλο Περίπατο) ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ πλέον δεν θα μπορεί να είναι ο διάδοχός του, Χάρης Δούκας.

Μπακογιάννης: Ευπρόσδεκτος ο έλεγχος - Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει

«Ο κ. Δούκας έπρεπε να ξέρει ότι η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει σχέση με την Πανεπιστημίου», αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο facebook, απαντώντας στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα», τα οποία αφήνουν κάποιοι και γι’ αυτό.

Αναλυτικά ο κ. Μπακογιάννης γράφει στην ανάρτησή του:

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v