Π. Μαρινάκης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια

Στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων, σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Π. Μαρινάκης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια

Με αναφορά στην «ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για ‘το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο'» που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου όσο και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη δημιουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Και επεσήμανε ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται. «Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του υπουργού Παιδείας ακόμα και σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις των προϋπολογισμών ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς καινοτομίας και έρευνας», τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στην ευελιξία που αποκτούν τα πανεπιστήμια ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, στην κατεύθυνση περισσοτέρων των 60 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, τη δημιουργία δυνατότητας χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ που θα αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές.

"Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το ν/σ θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου.

«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και ανέλυσε ορισμένα από αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v