Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλυψη Π. Μαρινάκη σε Αγγ. Συρίγο για την Συνθήκη της Λωζάνης

Η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής», υποστήριξε. Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Κάλυψη Π. Μαρινάκη σε Αγγ. Συρίγο για την Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ κληθείς να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του καθηγητή Άγγελου Συρίγου που έκανε λόγο για παρωχημένη συνθήκη της Λωζάνης, σε ζητήματα που αφορούν όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και τα οπλικά συστήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασελάκη ο οποίος έκανε επικριτική αναφορά στις δηλώσεις του κ. Συρίγου λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «δίνουν τροφή στους Τούρκους».

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης στη Διακήρυξη των Αθηνών γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές δίκαιο καίριο, σημείο του οποίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Διευκρινίζοντας, ανέφερε ότι o καθηγητής μίλησε στον ΣΚΑΪ με την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα, καθιστώντας σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Αγγελου Συρίγου.

«Ο Κασελάκης γίνεται επισπεύδων μια κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε θέμα όλη την ημέρα», σημείωσε και πρόσθεσε « Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media. Οταν δεν υπάρχει θέμα και δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ο κ. Κασσελάκης».

Στην ερώτηση αν θεωρείται παρωχημένη η Συνθήκη της Λοζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει απόσταση εκτίμησε, λέγοντας ότι «δίνει τροφή».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο κ. Συρίγος δεν μίλησε για αποστρατικοποίηση των νησιών και έκανε ανάλυση για επιμέρους όρους που από το 1974 έως το 2023 έχουν αλλάξει κατά τον ίδιο. Ήταν μια επιστημονική ανάλυση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει διαστάσεις για το καλό της χώρας μας.

ΣΥΡΙΖΑ για Συνθήκη Λωζάνης: Επικίνδυνα παιχνίδια που εκθέτουν την Ελλάδα

«Ο κ. Συρίγος όχι μόνον δεν ανασκεύασε, αλλά συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις», τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Οπως επισημαίνει, «αντί να κουνά το δάχτυλο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν αποδέχεται αυτά που λέει ο πρώην υπουργός του!

Αν ναι, τότε δεν πρόκειται για παιχνίδια με τις λέξεις, αλλά για επικίνδυνα παιχνίδια που εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους την πατρίδα μας».

ΠΑΣΟΚ για Συνθήκη Λωζάνης: Το τελευταίο που χρειάζεται η Αθήνα είναι αμφίσημες δηλώσεις

Την ώρα που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δεν διστάζει να επαναλάβει το αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αναθεωρητικό αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αμφίσημες δηλώσεις, όπως οι πρόσφατες του κ. Συρίγου, τονίζει σε ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος

Οπως αναφέρει ο κ. Μάντζος, «θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους, και κυρίως στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τους μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά προς τον σκοπό προώθησης των ανιστόρητων και παράνομων αιτιάσεών της.

Η ευφορία, που δημιούργησε στην Κυβέρνηση η «Διακήρυξη των Αθηνών», δεν δικαιολογεί κινήσεις και δηλώσεις με άγνοια κινδύνου. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιώνονται με ευχολόγια και ακαδημαϊκές αναλύσεις, αλλά με έμπρακτη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαιου της θάλασσας, με πνεύμα καλής γειτονίας και εγκατάλειψη της αναθεωρητικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v