ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα αλαλούμ για το «βιαστικό ναι» και την κομματική πειθαρχία

«Μη αναμενόμενη» η ταραχή για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία. Ο αιφνιδιασμός, η αμηχανία στελεχών και η αντίδραση Πολάκη. Μία διευκρίνιση και μία προειδοποίηση από τον Στ.Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα αλαλούμ για το «βιαστικό ναι» και την κομματική πειθαρχία

Λίγες ώρες πρόλαβαν τα φώτα της επικαιρότητας να στραφούν στη ΝΔ, για την τρικυμία που ξεσήκωσε η νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, μέχρι να επιστρέψουν, ως συνήθως, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μάλιστα για ένα θέμα, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, που κανείς δεν περίμενε ότι θα προκαλούσε το παραμικρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η νέα αναταραχή οφείλεται στους χειρισμούς που έγιναν και έκαναν στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης, όχι απλώς να αντιδράσουν, αλλά να κινδυνεύουν και …με πειθαρχική ποινή εάν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Ποια γραμμή, όμως; Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε εικόνα αλαλούμ η οποία αναμένεται να καθαρίσει στη σημερινή (προγραμματισμένη για την προετοιμασία του συνεδρίου) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα γεγονότα:

- Την Τετάρτη συνεδρίασε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προγραμματισμό. Η αίσθηση που επικράτησε ήταν “κατ΄αρχάς ναι” στο νομοσχέδιο, με επίσημη τοποθέτηση όταν η κυβέρνηση το παρουσιάσει και γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειές του. Δεν έγινε καμία αναφορά σε ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας.

Την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε (μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στο Star) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, έστω κι αν είναι ατελές (ως προς το δικαίωμα απόκτησης παιδιού) και, επιπλέον, τόνισε ότι θα τεθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές για την ψηφοφορία.

Τις επόμενες ώρες, βουλευτές που έχουν στηρίξει τον κ.Κασσελάκη πριν και μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, εμφανίσθηκαν (και δήλωσαν) αιφνιδιασμένοι ως προς την κομματική πειθαρχία, την οποία θεώρησαν “περιττή κίνηση”.

Ο Πολάκης, τα “200 μέτρα υψόμετρο” και οι ενστάσεις

Αυτός ο αιφνιδιασμός οδήγησε και σε επί της ουσίας ενστάσεις για το νομοσχέδιο, κυρίως ως προς την τεκνοθεσία, λόγω και των σημαντικών κοινωνικών αντιδράσεων που καταγράφονται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

Είναι ενδεικτική η φράση που (φέρεται ότι) είπε ο Παύλος Πολάκης χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ότι με το θέμα αντιδρούν πολίτες “σε πάνω από 200 υψόμετρο περιοχές”, εννοώντας την επαρχία.

Κατά τις εκτιμήσεις, ο κ.Πολάκης, εκ των ένθερμων υποστηρικτών του κ.Κασσελάκη ως γνωστόν, αντέδρασε έντονα λόγω της κομματικής πειθαρχίας και της σπουδής του προέδρου να κάνει γνωστή την θετική ψήφο.

Όπως αναφέραμε και χθες, τον ίδιο αιφνιδιασμό έδειξε και ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας (“το άκουσα στην τηλεόραση” είπε), αλλά και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τις προηγούμενες ώρες κινείτο στην κατεύθυνση “να δούμε πρώτα το ν.σχ και θα πούμε τι θα κάνουμε”.

Αντιδράσεις με την κομματική πειθαρχία εξέφρασαν, δημοσίως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης.

“Δεν θα διαγραφεί βουλευτής που δεν θα ψηφίσει”

Κατόπιν τούτων, αρμόδιες πηγές του κόμματος εξηγούσαν χθες ότι ο πρόεδρος μίλησε για κομματική πειθαρχία όχι “κατασταλτικά” αλλά ως αντίστιξη στην κίνηση του κ.Μητσοτάκη να συστήσει … αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή στους (δεκάδες) διαφωνούντες βουλευτές του προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παρόντων και, άρα, των απαιτούμενων θετικών ψήφων.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ.Κασσελάκης εννοούσε την “πειθαρχία θέλησης και όχι φόβου” που έχουν επιδείξει έτσι κι αλλιώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι συνυπέγραψαν την ακόμα πιο προωθημένη (ως προς την τεκνοθεσία) πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα πριν από λίγες ημέρες, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις δικές του κινήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνιζε χθες, δημοσίως και κατ΄ιδίαν, ότι δεν πρόκειται να διαγραφεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μία διόρθωση και μία επιμονή

Λίγη ώρα μετά την δημόσια τοποθέτηση της κ.Αυγέρη, ο κ.Κασσελάκης έκανε ανάρτηση στα social media διορθώνοντας τη γραμμή του “ναι” και …εμμένοντας στην κομματική πειθαρχία.

Όπως έγραψε:

“1. Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις”.

Που σημαίνει “πρώτα θα δούμε το ν.σχ και μετά θα αποφασίσουμε τη στάση μας”, αντί για το αρχικό “ναι, έστω και ατελές”.

Επίσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα μείνουν χωρίς επιπτώσεις όσοι βουλευτές δεν τηρήσουν την απόφαση του κόμματος.

Μέχρι αργά το βράδυ, συνεργάτες του εξηγούσαν ότι “ο πρόεδρος δεν μίλησε για διαγραφή” διότι “υπάρχουν κι άλλες ‘ποινές’”.

Όλα αυτά εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v