Κασσελάκης: Σε θέματα ισότητας δεν υπάρχει αρχηγισμός και πειθαρχία

Η τοποθέτηση για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία. «Αν όχι η Αριστερά, ποιος;». Επίθεση στη μερική «γαλάζια αποχή» που επέλεξε ο Κ.Μητσοτάκης («ποιος να μου τόλεγε ότι θα συμφωνούσα με τον κ.Σαμαρά») και πρόκληση στον Ν.Ανδρουλάκη. Εκτενής αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κασσελάκης: Σε θέματα ισότητας δεν υπάρχει αρχηγισμός και πειθαρχία

Χωρίς καμία αναφορά στην τυπική “κατασταλτική” μορφή της κομματικής πειθαρχίας και με (εκ νέου) αποσαφήνιση της θέσης “κατ΄αρχάς ναι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία και υιοθεσία”, ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σαφώς ήπιους τόνους, ξεκίνησε την ομιλία του με ερωτήματα (όπως “διαφωνεί κανείς με τον γάμο των ομοφύλων; Αν ναι, να σηκωθεί”), θέλοντας να δείξει ότι ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα “δεν είναι ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας αλλά ταυτοτικά”.

Για να θέσει το ρητορικό ερώτημα: “Αν όχι η Αριστερά, ποιος;” και να καταλήξει: “Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Αυτό θα κάνουμε. Με υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουμε κάθε τι που θεωρούμε σωστό”.

Με αφορμή αυτή τη φράση δε, επιτέθηκε πάλι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Ας δούμε τι θα κάνει ο κ.Ανδρουλάκης στο δήθεν προοδευτικό κόμμα του”.

Ενώ για τον πρωθυπουργό, αφού ανέδειξε την πρωτοφανή τακτική του να καλέσει τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ σε αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή (“ποιος να μου το έλεγε ότι θα συμφωνούσα με αυτό που είπε ο κ.Σαμαράς”) τόνισε ότι “ο κ.Μητσοτάκης σύρεται σε απόπειρες μεταρρυθμίσεων εξαιτίας της δικής μας πίεσης και των παρεμβάσεων που κάναμε. Μετά από πέντε κωλοτούμπες θα φέρει ένα νομοσχέδιο. Άντε να το δούμε”.

Ακρίβεια, στέγαση, κόκκινα δάνεια, φορολογικό

Αναπτύσσοντας το σχέδιο δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τα νομοσχέδια που προωθεί συνολικά η κυβέρνηση, είπε:

- Θα ξεδιπλώσουμε το προσεχές διάστημα μια δέσμη προτάσεων για την ακρίβεια, τη στέγαση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν στην ασφυξία ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και τροφοδοτούν παρασιτικά συμφέροντα.

Θα μιλήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, για ένα νέο παρεμβατικό και αποδοτικό κράτος που δεν θα καταπνίγει ευκαιρίες και φιλοδοξίες, αλλά θα αξιοποιεί ταλέντα και θα πλαισιώνει τον πιο δημιουργικό μας εαυτό.

Η υπευθυνότητα είναι η πυξίδα μας και στα κοινωνικά, αλλά και στα εθνικά, όπως έδειξε η στάση μας στα ελληνοτουρκικά, στον προϋπολογισμό της Άμυνας, στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Χωρίς πατριδοκαπηλεία και εθνικιστικές κορόνες, όπως άλλοι.

- Για την επιστολική ψήφο, θα τοποθετηθούμε άμεσα. Έχουμε πει πως αν καλυφθούν πλήρως τα ζητήματα της διαφάνειας και του αδιάβλητου της ψήφου, θα ταχθούμε υπέρ. Θέλουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και με επιστολική ψήφο. Το θέλουμε ιδιαίτερα για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους ανθρώπους με δυσκολία μετακίνησης.

Εκτενής αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

- Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μας λένε για το brain drain, αυτοί που κουρεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των νέων και τους καταδικάζουν σε αγώνα για επιβίωση σε συνθήκες εκτόξευσης τιμών και ενοικίων, σε δουλειές με χαμηλούς μισθούς και εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτά προκαλούν τη φυγή των νέων, αυτά πρέπει να αρθούν για να επιστρέψουν.

Μηχανεύονται νομικές ακροβασίες για να προσπεράσουν την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Μας παραμυθιάζουν με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Την ακύρωσαν επειδή δήθεν «είχαμε πολλές Νομικές».

Τώρα - θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν.

Η πραγματική τους επιδίωξη είναι να περικόψουν τα κονδύλια για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη κάνουν συστηματικά.

Θέλουν να λιγοστέψουν τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, για να μπορούν ευκολότερα να περικόψουν κι άλλο τη χρηματοδότησή τους.

Μέχρι τον τελικό στόχο, βέβαια, που θα είναι τα δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια, δήθεν για να μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ αρκεί να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ποιότητά τους. Μα αν μπουν πραγματικά αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή τέτοιες που να κάνουν τα ιδιωτικά ισάξια των δημόσιων, θα γίνουν ασύμφορα. Ποιος επιχειρηματίας θα πληρώνει καθηγητές για να κάνουν έρευνα, για να έχουν χρόνο να μελετούν και να δημοσιεύουν; Ξέρουμε ποιες απόψεις και συμφέροντα θα επικρατήσουν τελικά, τόσο στον τελικό νόμο όσο και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και εγκυκλίους;

Η θέση μας: θέλουμε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, όπως στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Με καλά χρηματοδοτημένα πανεπιστήμια, που θα μπορούν να συνεργάζονται ισότιμα με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, σε μεταπτυχιακά και έρευνα.

Θα αντιταχθούμε σε κολέγια-σούπερ-μάρκετ πτυχίων για τα παιδιά των μικρομεσαίων και των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο εξωτερικό. Αντίθετα, το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι που πρέπει να προσφέρεται σαν επιλογή για όλες τις οικογένειες.

Πρέπει να αυξήσουμε, όχι να μειώσουμε τον αριθμό των φοιτητών, να αυξήσουμε τα ελκυστικά προγράμματα σπουδών που θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και στις φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντα των νέων.

Ο κ.Κασσελάκης έκλεισε την εισήγηση του με την οργανωτική προετοιμασία του κόμματος για το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, πέραν του κειμένου των Θέσεων (που δημοσιοποιήθηκε χθες), ετοιμάζεται η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, η οποία θα εγκριθεί στο συνέδριο.

Επίσης, όπως ανέφερε, σύντομα θα ανακοινωθεί η σύνθεση των think tanks και η έναρξη της λειτουργίας τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v