Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Αριστερά: Μια ντροπιαστική καταδίκη για την Ελληνική Δημοκρατία

Ανακοίνωση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του θανάσιμου τραυματισμού πρόσφυγα από δεκατρείς πυροβολισμούς λιμενικών.

Ν. Αριστερά: Μια ντροπιαστική καταδίκη για την Ελληνική Δημοκρατία

"Δυστυχώς, η σημερινή θα καταγραφεί ως ημέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία”, τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του θανάσιμου τραυματισμού πρόσφυγα από δεκατρείς πυροβολισμούς λιμενικών στη μηχανή λέμβου στα ανοιχτά της Ψερίμου το 2014.

Όπως τονίζει: "Η καταδικαστική απόφαση αφορά και την αναποτελεσματική και πλημμελή έρευνα του περιστατικού από την ελληνική δικαιοσύνη που υιοθέτησε, σύμφωνα με την απόφαση, την εκδοχή του Λιμενικού, παρέλειψε την εξέταση στοιχείων όπως η ιατροδικαστική έκθεση, και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Οι δεκάδες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και παράνομες πρακτικές στην θάλασσα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσπάθειες συσκότισης της έρευνας, εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς. Οι μνήμες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου είναι ακόμα νωπές.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία ακόμα αναπάντητα. Η νέα καταδίκη της Ελλάδας υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο το αυτονόητο: Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, η διάσωση εκείνων που κινδυνεύουν στην θάλασσα δεν μπορούν να είναι υπό αίρεση.

Η Ευρώπη Φρούριο, η μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό νεκροταφείο, η τροφοδότηση των πιο ακραίων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενστίκτων της κοινωνίας, η αναζήτηση εθνικών λύσεων δεν μπορούν να είναι η απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα όπως οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Απέναντι στο μίσος, τη δημαγωγία και τη βία, εμείς αντιπαρατάσσουμε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την κοινή λογική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v