Βουλή: Στην Ολομέλεια η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές

Τροπολογίες και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση. Χωρίς παρέμβαση πρωθυπουργού λόγω γρίπης.

Βουλή: Στην Ολομέλεια η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές

Απέναντι στις τροπολογίες, με το ίδιο περιεχόμενο, που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς και σε εντάσεις αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΝΙΚΗ, βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία, στη συζήτηση στη Βουλή για την επιστολική ψήφο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητούν, με τις τροπολογίες τους, να ισχύει αυτή η μορφή ψηφοφορίας μόνο για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους, εντός επικράτειας, έχουν αποδεδειγμένα κώλυμα μετάβασης στα εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι (φοιτητές-μαθητές, εργαζόμενοι εκτός έδρας ή ανήμποροι για φυσικούς λόγους).

Σημειώνεται ότι η επιστολική ψήφος θα ισχύσει, σε αυτή τη φάση, μόνο στις ευρωεκλογές και σε πιθανά δημοψηφίσματα, με την κυβέρνηση να έχει αφήσει ανοικτή την εφαρμογή της και στις επόμενες εθνικές εκλογές, εάν η σχετική νομοθετική ρύθμιση υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής “ναι” δήλωσαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια εξέφρασαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Αρνητική στάση κράτησαν το ΚΚΕ και η ΝΙΚΗ.

Αύριο επρόκειτο να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο λόγω της ασθένειάς του (γρίπη Η1Ν1) θα τον αντικαταστήσει ο Μάκης Βορίδης.

Αναμένεται να μιλήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v