Επιστολική ψήφος: Ψηφίσθηκε μόνο από ΝΔ και μόνο για τις ευρωεκλογές

158 ναι, 135 όχι και έξι «παρών» από την Πλεύση Ελευθερίας. Με τις ίδιες ψήφους καταψηφίσθηκε η τροπολογία για εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές.

Επιστολική ψήφος: Ψηφίσθηκε μόνο από ΝΔ και μόνο για τις ευρωεκλογές

Με τις θετικές ψήφους μόνο της ΝΔ ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα ισχύει όμως μόνο στις ευρωεκλογές και σε τυχόν δημοψηφίσματα.

Υπέρ ψήφισαν 158, κατά 135, ενώ υπήρξαν έξι “παρών”.

Τα “παρών” προήλθαν από την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό που μέτρησε ήταν η διαφωνία με μία σειρά άρθρων καθώς και η άρνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όπως της είχε ζητήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Θέλουμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο αλλά κάντε κι εσείς μία κίνηση, πάρτε πίσω την τροπολογία”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Αρνητική ψήφο έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ, Νέα Αριστερά.

Με τις ίδιες ψήφους καταψηφίσθηκε η επίμαχη τροπολογία, καθώς, βάσει Συντάγματος, απαιτούσε μίνιμουμ 200 “ναι” καθώς αφορούσε εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν ταχθεί “κατ΄αρχήν υπέρ” στο νομοσχέδιο, ωστόσο η τορπίλη που έριξε η κ.Κεραμέως με την τροπολογία για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς και η άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει προτάσεις τους, οδήγησαν τα δύο κόμματα σε αλλαγή στάσης.

Η βασική ένσταση αφορούσε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, εντός κι εκτός χώρας, να ψηφίζουν επιστολικά στις ευρωεκλογές.

Η δική τους πρόταση ήταν το δικαίωμα αυτό να αφορά τους απόδημους και τους φοιτητές-μαθητές-εργαζόμενους που σπουδάζουν ή εργάζονται μακριά από τις πόλεις που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, πχ στην τουριστική σεζόν.

Μία από τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν…γέλιο στην αίθουσα ήταν μεταξύ Μάκη Βορίδη και Παναγιώτη Δουδωνή: όταν ο πρώτος ζητούσε σε έντονο ύφος την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του απάντησε: “ένας υπουργός της κυβέρνησης που δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει ένα άλλο”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v