Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: «Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί»

Συγκλονιστική κατάθεση μητέρας θύματος στην Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. “Εντολές άνωθεν” για συγκάλυψη, “κατηγορώ” για την ασυλία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή, έκκληση να καταθέσει ο Κ. Γενιδούνιας.

Βουλή: «Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί»

Η χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί από κανένα μέλος της, σε όποια πλευρά της αίθουσας και της κομματικής γεωγραφίας κάθεται.

Στη θέση των μαρτύρων βρέθηκε η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα μαζί με άλλους 56 ανθρώπους.

Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί” ήταν μία από τις φράσεις της που “πάγωσαν” τους βουλευτές, αναφερόμενη στα “συγγνώμη” της Πολιτείας μετά την τραγωδία.

Παρότι ιδιαίτερα φορτισμένη, όπως είναι απολύτως φυσικό, η (και γιατρός) κ.Καρυστιανού δεν αναλώθηκε σε προσωπικές περιγραφές, έχοντας άλλωστε διευκρινίσει εξαρχής: “με βλέπετε μόνη μου αλλά δίπλα μου ‘βρίσκονται’ οι οικογένειες άλλων 56 θυμάτων και 180 τραυματιών”. Η κατάθεση της ήταν αποκαλυπτική σε βαθμό που, μαζί με την φόρτιση, οδήγησε τους βουλευτές της ΝΔ να μην της υποβάλλουν ούτε μία ερώτηση στο τέλος.

Ένα από τα πιο σοβαρά σημεία της κατάθεσής ήταν ο διάλογος που, όπως ανέφερε, είχε με τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, όταν τον ρώτησε γιατί μπάζωσαν τον χώρο της τραγωδίας αποκρύβοντας, ενδεχομένως, κρίσιμο υλικό για τη διερεύνηση.

“Μου απάντησε ότι το μπάζωμα έγινε κατόπιν εντολών”, είπε η κ.Καρυστιανού.

Κι όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη την ρώτησε “από ποιον δέχθηκε εντολές;” η μάρτυρας είπε πως ήταν “εντολές άνωθεν”.

Ζήτησε επιμόνως μάλιστα να κληθεί από την Επιτροπή να καταθέσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανοδηγών ΟΣΕ Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος, αν και έχει προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις όλο αυτό το δεκάμηνο, δεν γίνεται δεκτός ως μάρτυρας από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με βάση την εμπειρία από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και τον φόβο ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, η κ.Καρυστιανού τόνισε:

“Θέλω να έρθετε για πολύ λίγο στη θέση μας. Να χάσετε το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο από ιατρικό λάθος, από αδιαφορία. Και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη να παραπέμπεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Πώς θα σας φαινόταν αυτό; Δίκαιο; Φυσιολογικό;

Φέρνω αυτό το παράδειγμα για να σας πως ότι δεν είμαστε εντάξει με όλο αυτό. Δεν είστε δικαστές. Δεν ξέρετε τη δικογραφία. Πώς ξέρω ότι θα αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος ένα θέμα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος.

Με βάση την προϊστορία των Επιτροπών, η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη”.

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, οι οικογένειες των θυμάτων “ζητήσαμε ανεπιτυχώς άρση ασυλίας καθώς υπήρχαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν υπουργούς. Αυτό όμως δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις. Αδιαφορία για την ασφάλεια των τρένων, όπως το να φροντίσει για τη σύσταση της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ως όφειλε και να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έχουν όλα τα κράτη από το 2016. Δεν είχαμε ούτε ένα σύστημα λειτουργίας”.

Για να προσθέσει: “Αυτός ο υπουργός (σ.σ. ο κ.Καραμανλής) δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμη των θυμάτων και για εμάς, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών.

Δεν είναι ντροπή για ένα τέτοιο έγκλημα η δικογραφία να βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό των βουλευτών για να μελετηθεί; Πώς θα καθορίσετε ευθύνες στον κ. Καραμανλή αν δεν το γνωρίζετε;”.

Όπως είπε η μάρτυρας, την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία προχωρά σε κατηγορίες, “εδώ οι υπουργοί δεν φέρνουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη. Τελικά έχει κανείς ευθύνη σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;”.

Σύμφωνα με την κυρία Καρυστιανού, στο έγκλημα των Τεμπών υπήρχε από την αρχή προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών όσο πιο χαμηλά γίνεται. “Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος” είπε.

Ανέφερε μάλιστα ότι σε συζητήσεις της με μηχανοδηγούς της έλεγαν πως “ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα. Απλά δεν ήξεραν την ημερομηνία”.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε πως “δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Όλοι ήξεραν αλλά ρισκάρατε με τα δικά μας παιδιά κ. Τσιαπαρίκου (σ.σ. είναι η επικεφαλής της ΡΑΣ). Εσάς εμπιστευόμασταν. Και την Hellenic Train που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v