Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αυξάνεται ως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σημαντική η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35.

Μητσοτάκης: Αυξάνεται ως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.

«Είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ένα ακόμα αίτημα. Ήδη οι πληγέντες αγρότες έχουν πάρει πρώτη βοήθεια 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα από τα αρμόδια υπουργεία να περάσουν σε αύξηση αυτής της αρωγής, ώστε τα 2.000 για τον εξοπλισμό να αυξηθούν από 5 έως 10 χιλιάδες, να πάρουν νωρίτερα δηλαδή το ποσό για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία δεν θα τους κόβεται το ρεύμα.

Κάθε κινητοποίηση, τόνισε, «πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο», ενώ έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία.

Τα F 35

Επεσήμανε ότι η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την απόδειξη στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 και εξασφάλισε πολύ σημαντικό δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε το καλό κλίμα με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι «έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε. Η προσέγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου, αν το πιστεύει κάποιος αυτό. Έχω εμπειρία να διακρίνω ρητορικές εξάρσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τον προσεχή Μάιο ως τον μήνα που θα επισκεφθεί την Άγκυρα και τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο για το τι συζητάμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», είπε.

Η ακρίβεια

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «πάνω στην έξαρση της εισαγόμενης ακρίβειας υπήρξε ένας πληθωρισμός κερδοσκοπίας. Η απάντηση του κράτους είναι πάρα πολύ σκληρή: νομοθεσία για περιθώρια κέρδους, εντατικοί έλεγχοι και βούληση να εισπράξουμε τα πρόστιμα… Η σταθερή στήριξη του εισοδήματος παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην Ελλάδα που τα βγάζει δύσκολα».

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος από τα προγράμματα που τρέχουν για τα νέα ζευγάρια για την εξεύρεση φτηνής στέγης, ενώ δήλωσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να καταστρέψουμε την αγορά του Airbnb».

Ερωτηθείς για τα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια. Με το νόμο που φέρνουμε στη Βουλή, δίνουμε τη δυνατότητα να απελευθερωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, να έχει λιγότερη γραφειοκρατία, να μπορέσει να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό. Θα πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και με τους πρυτάνεις. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Όλα τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια που είναι μη κερδοσκοπικά, γιατί να μη φτιάξουν ένα παράρτημα στην Ελλάδα, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με ένα δημόσιο πανεπιστήμιο;».

Με αφορμή την μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, τόνισε:

«Το 2016 με εμπιστεύτηκαν οι Νεοδημοκράτες και με εξέλεξαν αρχηγό. Έδωσα τη δέσμευση ότι θα διευρύνω τη ΝΔ και το έκανα. Η στρατηγική μιας μεγάλης παράταξης που συνυπάρχουν αρμονικά οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι με τους νέους, πέτυχε. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι με όλα. Διαφυλάξαμε τον πυρήνα των αξιών της ΝΔ, θα εξακολουθώ να υπηρετώ αυτή την πολιτική».

Σε ερώτηση για τον Μάκη Βορίδη και τη στάση του να μην ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης (για τα ομόφυλα ζευγάρια), ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι και σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, «γίνεται συχνά οι υπουργοί να διαφοροποιούνται στο υπουργικό συμβούλιο. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Η ακρίβεια αφορά τον πολύ κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε ανοιχτές εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ορατό τον κίνδυνο πολιτικής αλαζονείας από μια εικόνα κόμματος που μπορεί να έχει τρεις φορές περισσότερα ποσοστά από τα άλλα κόμματα. Δική μου υποχρέωση είναι να μην έχουν τέτοια λογική τα στελέχη μας. Η αντιπολίτευση ας λύσει τα προβλήματά της. Η ΝΔ προσέρχεται στις ευρωεκλογές με συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Και όταν πηγαίνουμε εκεί, μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα με τρόπο πολύ αποτελεσματικό. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες πριν πάνε να ψηφίσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v