Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική Επιτροπή για Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή των εργασιών

Το ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία. Νέα δεδομένα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στον Κ.Αγοραστό για το “μπάζωμα”.

Εξεταστική Επιτροπή για Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή των εργασιών

Απορρίφθηκε το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών να διακόψει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τις εργασίες της μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, ώστε να συνεχίσει μετά το έργο της χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παράλληλη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το ανακριτικό έργο ενισχύεται μετά την κίνηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το “μπάζωμα” στον χώρο της τραγωδίας

Όπως κατέθεσε προ ημερών στην Εξεταστική η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης φοιτήτριας που έχασε τη ζωή της και πρόεδρος των συγγενών των θυμάτων, όταν η ίδια ρώτησε τον κ.Αγοραστό γιατί “μπαζώθηκε” ο χώρος αμέσως μετά το δυστύχημα, εκείνος της απάντησε “εντολές άνωθεν”.

Το αίτημα των συγγενών για διακοπή, που μετέφερε στην Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίφθηκε από ΝΔ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ στηρίχθηκε από τα άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε ενδιάμεση στάση, καθώς συμφώνησε μεν με τη διακοπή, αλλά αφού εξετασθούν άλλοι έξι μάρτυρες.

Τα κόμματα, πλην του κυβερνώντος, επέμειναν, ανεπιτυχώς, και στο αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, καθώς και ο Κώστας Σπηλιόπουλος (πρόεδρος και CEO ΟΣΕ 2019 – 2020), καθώς οι μαρτυρίες τους κρίνονται κρίσιμες.

Τέμπη: Δίωξη κατά Αγοραστού για αλλοίωση στον τόπο του δυστυχήματος

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, όσον αφορά στην αλλοίωση του τοπίου του δυστυχήματος στα Τέμπη. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ελευθερία”, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε χθες, Δευτέρα (05/02) δίωξη σε βάρος του κ. Αγοραστού για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα το οποίο αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην Περιφερειάρχης, όπως με ένταση σημειώνει στο υπόμνημά του, ειδικά ως προς το επίδικο σκέλος της “αλλοίωσης” του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην “απόφαση αγνώστων” να “αλλοιώσουν” τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε με δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη. 

Οπως δήλωσε, «για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος  όλοι νίπτουν τας χείρας τους, όμως  κάποιος έδωσε την εντολή και κάποιοι την υλοποίησαν.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης βάζει φραγμό σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη των υπευθύνων».

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v