Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ανοίξουν τα γήπεδα 13 Φεβρουαρίου

Τι ισχύει για την εγκατάσταση των καμερών ως προϋπόθεση για φιλάθλους. Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ταυτοποιημένων εισιτηρίων με κινητό. Όλα τα μέτρα.

Πώς θα ανοίξουν τα γήπεδα 13 Φεβρουαρίου

Το άνοιγμα των γηπέδων μετά από δύο μήνες ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης, θέτοντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση καμερών αλλά και την ταυτοπροσωπία των φιλάθλων με το κινητό, μέσω του gov.gr.

Η λειτουργία καμερών θα αφορά αρχικά στα 14 γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ θα ακολουθήσει η ταυτοποίηση των φιλάθλων στα εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) αλλά και οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών, που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων ή η είσοδος θεατών σε αυτούς θα επιφέρει και πάλι «λουκέτο» στο γήπεδο.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, από τις 13 Φεβρουαρίου, αν γίνει ρίψη μιας κροτίδας σε αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου, το γήπεδο θα κλείνει για τους φιλάθλους από την επόμενη αγωνιστική με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Προανήγγειλε επίσης ότι από τις 6 Μαρτίου, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων με την εγκατάσταση καμερών, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ. Σήμερα θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα δίνει όλο το πλαίσιο της τοποθέτησης καμερών καθώς και οι προδιαγραφές.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για υποχρεωτική τοποθέτηση και πως καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις, εάν δεν έχει εγκατεστημένο σύστημα καμερών, το οποίο θα ελέγχεται από την ελληνική αστυνομία τρεις μέρες πριν αλλά και την ημέρα του αγώνα.

Μάλιστα ανέφερε ότι κανένας αγώνας δεν θα γίνεται, αν το γήπεδο δεν έχει κάμερες, ενώ μίλησε παράλληλα και για υπέρογκα πρόστιμα.

Ταυτοπροσωπία με κινητό

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε την 9η Απριλίου ως ημέρα που θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ταυτοπροσωπίας φιλάθλων και εξήγησε βήμα βήμα τη διαδικασία.

Το σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ, στο οποίο κάλεσε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού να εγγραφεί.

Όπως ανέφερε:

  1. Ο φίλαθλος θα προχωρεί στην αγορά του εισιτηρίου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  2. Με το QR Code κάθε εισιτηρίου, η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω του gov.gr στο κινητό τηλέφωνο.
  3. Το τηλέφωνο θα μπαίνει στην ειδική θύρα του τουρνικέ και αυτό θα ανοίγει για την είσοδο του φιλάθλου, καταγράφοντας οι κάμερες το πρόσωπο του φιλάθλου.
  4. Τα παιδιά πάνω από 15 ετών θα μπαίνουν στο γήπεδο με την ίδια διαδικασία.
  5. Τα παιδιά κάτω από 15 ετών μέσω του κινητού του συνοδού.

«Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για το NFC», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όποιος δεν έχει κινητό, δεν μπαίνει στο γήπεδο.

Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί περιλαμβάνεται και η ρήτρα παραβατικότητας, που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων από τους πόρους του Στοιχήματος, που κατευθύνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Black list

Τη δημιουργία black list για τους παραβατικούς φιλάθλους ανακοίνωσε ο κ. Παπαστεργίου.

«Δημιουργούμε και μία μαύρη λίστα στην οποία θα μπαίνουν τα ΑΦΜ και ο προσωπικός αριθμός -όταν με το καλό έρθει- των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει εισιτήριο, αμέσως το σύστημα θα τον πετάει έξω καθώς δεν θα δικαιούται να μπει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v