Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αυξάνει το όριο για την Golden Visa σε μεγάλες πόλεις, νησιά

(upd) Νέα παρέμβαση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Εκανε λόγο για όριο που μπορεί να φτάσει έως και τις 800.000 ευρώ. Τα σχέδια για Airbnb και το μήνυμα προς τον τραπεζικό τομέα.

Μητσοτάκης: Αυξάνει το όριο για την Golden Visa σε μεγάλες πόλεις, νησιά

Περαιτέρω αύξηση του ορίου για χορήγηση Golden Visa σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη πίεση σε ό,τι αφορά τα ενοίκια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως είπε, η συζήτηση ήδη γίνεται με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του ορίου που θα αφορά όλες τις περιοχές όπου υπάρχει στεγαστική πίεση, δηλαδή τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τα νησιά.

Το όριο για χορήγηση Golden Visa θα πάει πολύ υψηλότερα, μπορεί να πάει και στις 800.000 ευρώ, είπε, ώστε να μην επηρεάζονται οι κατοικίες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν οι πολίτες.

Συμπλήρωσε ότι, παράλληλα, σε περιοχές που δεν υπάρχει πρόβλημα, το όριο μπορεί να είναι χαμηλό, στις 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, οι κατοικίες που αγοράζονται στο πλαίσιο της Golden Visa να μπαίνουν υποχρεωτικά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι Airbnb.

 Η Golden Visa, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχει φέρει πάνω από 2 δισ. κεφάλαια, ήταν απαραίτητο για να τονωθεί η κτηματαγορά όταν εφαρμόστηκε. Επίσης, το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια αφορά την Golden Visa».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό το στοίχημα της στέγης και ευχαρίστησε τον κ. Ανδρουλάκη για την ερώτηση που κατέθεσε. «Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος, η χώρα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ίσως ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης».

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, σημείωσε, «πέρα από την τόνωση της αγοράς, περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο του 2007-2008. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι στη χώρα μας, 7 στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι. Αυτό το μεγάλο μεταπολεμικό κύμα στα αστικά κέντρα συγκέντρωσε πολλές ιδιοκτησίες στις πόλεις. Έχουμε πλέον ένα γερασμένο στοκ ακινήτων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «καλό είναι να συνδιαμορφώσουμε λύσεις εφαρμόσιμες, ωφέλιμες και σωστά κοστολογημένες. Αδικείτε, κ. Ανδρουλάκη, την κυβέρνηση, όταν λέτε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των ακινήτων. Το 2019 αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το θέμα της υπερφορολόγησης, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%, δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές από το 2020, φέραμε τα προγράμματα "Εξοικονομώ", "Ανακαινίζω - Ενοικιάζω"».

Η κυβέρνηση αυτή, σημείωσε, «αποδεικνύει ότι στην πράξη, πρώτα και πάνω απ’ όλα βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει, με αιχμή το στεγαστικό και μάλιστα σύντομα θα λειτουργήσει ένα portal της στεγαστικής πολιτικής, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για όλα τα ζητήματα. Χρειάζεται χρόνος, ευελιξία και συνείδηση του οικονομικού αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Είναι λάθος ο αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του πλαφόν στα ενοίκια, λέγοντας ότι πρόκειται για «πολιτικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά και διαστρεβλώνουν την εικόνα».

Για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν σε δήμους, προέτρεψε τον κ. Ανδρουλάκη να το πει «στον δήμαρχο Αθηναίων που τον στηρίξατε πολιτικά, ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα σε νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες που δεν μπορούν να κάνουν καταλήψεις αλλού».

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο.

Σχετικά με τις τράπεζες, είπε ότι «ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων, δεν είναι ενθαρρυντικά τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές».

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «σας έχει βραχυκυκλώσει λίγο πολιτικά η ενασχόλησή μας με το στεγαστικό πρόβλημα. Ενώ επί της ουσίας συμφωνούμε σε πολλά, εσείς ανακαλύπτετε συχνά διαχωριστικές γραμμές που δεν υπάρχουν».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι «το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά, ξεκίνησε στα 31 δισ., τώρα είμαστε στα 36 δισ. ευρώ. Είναι μια επιτυχία για τη χώρα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Θα σας καλέσω να πάμε μαζί στα εγκαίνια νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ας σταματήσει ο μύθος ότι δεν κατευθύνουμε πόρους από αυτό σε υποδομές κοινωνικού χαρακτήρα».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «θα διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν με το καλό αυτό θα έρθει, δεν θα είναι εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση, μακάρι να συμπέσουμε σε αυτό οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες της Ευρώπης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v