Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Τα ενοίκια αυξήθηκαν 50%

«Δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών» κατά τα πρότυπα της Ιβηρικής με περιορισμό Golden Visa και Airbnb, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Τι κάνατε εσείς για να μη φτάσουμε στη στεγαστική κρίση, με την ακρίβεια να εκτινάσσεται συνεχώς;», είπε στον πρωθυπουργό.

Ανδρουλάκης: Τα ενοίκια αυξήθηκαν 50%

Στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για τη στεγαστική κρίση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018-2022 άγγιξε το 50%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%, στη Θεσσαλονίκη το 22,7%, στην Πάτρα το 27,47% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%».

Ως αποτέλεσμα: το 72% των ενοικιαστών δίνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο. Οικογένειες, νέα ζευγάρια, φοιτητές οδηγούνται σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτρέπει να μετατρέπονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε ξενοδοχεία, χωρίς τους περιορισμούς που έθεσαν άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης ότι η αγορά ακινήτων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος Golden Visa στα ακίνητα. Το αποτέλεσμα, είπε, είναι ότι η αύξηση του ορίου απόκτησής της σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, απλώς μεταφέρει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές, όπως είναι ο Πειραιάς και το Περιστέρι, όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.

«Το "φάρμακο" της Golden Visa, που δικαίως χορηγήθηκε για να τονώσει την αγορά ακινήτων, γίνεται πλέον "φαρμάκι"», είπε, διότι οδηγεί στον αφελληνισμό της ελληνικής κατοικίας.

Πρότεινε να κατασκευαστεί μία «δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών» κατά τα πρότυπα της Ιβηρικής, που θα ανήκουν μόνιμα στο Δημόσιο και θα διατίθενται μόνο για ενοικίαση, όχι για μόνιμη παραχώρηση στους δικαιούχους. Στόχος, όπως είπε, είναι οι 150.000 κατοικίες, με συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Eπίσης, να δοθούν κίνητρα για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών με πολυετή μίσθωση και μείωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Δευτερολογία Ανδρουλάκη: Δεν χωνέψατε ακόμα τη νίκη του Χ. Δούκα

Με ειρωνική αναφορά στη σύσταση του πρωθυπουργού προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να ανοίξει κλειστούς χώρους, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όπως φάνηκε, δεν το έχετε χωνέψει ακόμα. Το να προλάβει ο κ. Δούκας σε ένα μήνα να ανοίξει κλειστά σπίτια είναι μάλλον δύσκολο. Σε πέντε χρόνια, ο πρώην δήμαρχος κ. Μπακογιάννης όχι μόνο δεν άνοιξε κλειστούς χώρους αλλά έκλεισε και τους δρόμους», είπε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Για την Golden Visa απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει νόημα να παραθέτει πανελλαδικά στοιχεία, αλλά το πρόβλημα αναδεικνύεται με αποτελέσματα ανά δήμο.

«Δεν μπορείς να λες ότι πάει καλά μία αγορά όταν αυτή αφελληνίζεται. Προ κρίσης ήταν δικά μας τα ακίνητα, όχι κατοίκων της Κίνας ή της Σαουδικής Αραβίας. Έπρεπε να μπουν εγκαίρως περιορισμοί στο Airbnb, μήπως η golden visa γίνεται golden μπίζνα;», πρόσθεσε

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε στον πρωθυπουργό ότι το επίδομα ενοικίου προϋπήρχε, το ερώτημα είναι «τι κάνατε εσείς για να μη φτάσουμε στη στεγαστική κρίση, όταν, μάλιστα, η ακρίβεια εκτινάσσεται συνεχώς».

Πρότεινε επίσης να αυξηθεί τουλάχιστον στα πέντε χρόνια η υποχρεωτική μίσθωση κατοικιών που ανακαινίζονται με επιδότηση.

Το μίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν βοηθά να μειωθούν οι ανισότητες, πρέπει να αλλάξει κι αυτό θα το κάνει μόνο μία προοδευτική προσέγγιση στα πράγματα.

«Ερχόμαστε με διάθεση συναίνεσης, δεν ακολουθούμε τη μανιχαϊστική λογική άσπρο-μαύρο», είπε, επαναλαμβάνοντας τις βασικές προτάσεις που παρουσίασε, με έμφαση στις κοινωνικές κατοικίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v