Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Στα σκαριά επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διεθνούς εμπορικής Έκθεσης Expo 2027. Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Από ποιους αποτελείται η ελληνική αποστολή. Οι εταιρείες.

Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Το μήνυμα για βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές αναμένεται να στείλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο θα απευθύνουν χαιρετισμούς σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Για το Φόρουμ μάλιστα έχει ταξιδέψει στη σερβική πρωτεύουσα ελληνική επιχειρηματική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο Φόρουμ, όπως και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Σινίσα Μάλι.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών (με άρθρο του στο Βήμα), «πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα ‘’εφαρμοσμένης εξωστρέφειας’’, όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης Expo 2027. Προτεραιότητα ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρείες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία - όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων - και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης».

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από την σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την «Specialized Expo 2027», ενώ, στο περιθώριο αυτής, αναμένεται να επαναλάβει την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Στο Βελιγράδι θα εκπροσωπούνται επιχειρήσεις, όπως οι Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Μυτιληναίος, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Όμιλος Κοπελούζου, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, WHITESTONE, LAMDA DEVELOPMENT, DIMAND, REDS, GRIVALIA, ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Optima, Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Στο επιχειρηματικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO2027, από έξι Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών.

Η εν λόγω δράση της οικονομικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, «υπηρετεί πολλαπλά τους εθνικούς μας στόχους καθώς: α) ενδυναμώνει τη διαχρονικά ισχυρή φιλία που συνδέει την Ελλάδα και τη Σερβία, β) προωθεί την εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, φιλική προς τους επενδυτές και το περιβάλλον και γ) εδραιώνει το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού και ψηφιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς όφελος όλης της περιοχής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v