Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στρατηγική 3 σημείων ενόψει ευρωεκλογών

Πως θα επιχειρηθεί να ξανακερδηθούν όσοι εσχάτως απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ. Τα ανοιχτά μέτωπα και η «καθαρή» -από δύσκολα νομοσχέδια- περίοδος στο δρόμο προς την 9η Ιουνίου. Πρωτοβουλίες προς… τέρψιν των συντηρητικών γαλάζιων ψηφοφόρων.

Κυβέρνηση: Στρατηγική 3 σημείων ενόψει ευρωεκλογών

Τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να ανακτήσει τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον περασμένο Ιούνιο εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, αλλά τώρα αποστασιοποιούνται και τοποθετούνται στην κατηγορία των αναποφάσιστων, αναζητούν στην κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -με μεγαλύτερη σαφήνεια από όλες τις προηγούμενες- καταδεικνύουν ότι μπορεί μεν να μην απειλούνται η καθαρή γαλάζια πρωτιά και η απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί να παραβλεφθεί μια ευδιάκριτη μικρή ή μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης, που αναπόφευκτα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τα αποτελέσματα των ερευνών που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί τις απώλειες της ΝΔ ως ένα σημείο φυσιολογικές και διαχειρίσιμες, όμως έχει θέσει το επιτελείο του σε απόλυτη εγρήγορση για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ξορκίζει το «σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας» και έχει ως προτεραιότητά του να εντοπίζονται τα κακώς κείμενα και να διορθώνονται άμεσα.

Δεδομένου δε ότι οι ευρωκάλπες είχαν ανέκαθεν «χαλαρό» χαρακτήρα και οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να εκπέμπουν διάφορα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, το στοίχημα στην Πειραιώς να διατηρήσουν υψηλά τα γαλάζια ποσοστά δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδηθεί.

Οι άξονες - κλειδιά

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός ξεδιπλώνουν την στρατηγική των επόμενων 3,5 μηνών, με βάση τρία σημεία – κλειδιά:

1. Θα επιδιωχθεί να ελεγχθούν όλα τα δύσκολα ανοιχτά μέτωπα, είτε αυτά είναι εξωτερικά, όπως αυτό με τους αγρότες είτε εσωκομματικά, με κυρίαρχο την έντονα κριτική στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Με φόντο την «κάθοδο» των γεωργών και των κτηνοτρόφων στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Υπενθυμίζουν τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, όπως η παρέμβαση στο ρεύμα και η άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ, ως προς τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις, τονίζουν ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να γίνονται όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις για τις διαμαρτυρίες. «Υπάρχει νομοθεσία για τις πορείες και τις διαμαρτυρίες, η οποία πρέπει να τηρείται», σημειώνουν.

Όσον αφορά τις αναταράξεις από τις 52 διαφορετικές φωνές εντός της γαλάζιας Κ.Ο. για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και την οξεία επίθεση του πρώην πρωθυπουργού ουσιαστικά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση διαχωρίζουν τα δύο.

Στον κ. Σαμαρά, ο οποίος θέτει ευθέως θέμα απώλειας της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, πρόθεση είναι να μην απαντούν και να δίνουν συνέχεια σε ένα διάλογο που μόνο φθορά μπορεί να προκαλέσει. Η αίσθηση που έχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία θα ασκεί δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, προς αναζήτηση δικαίωσης της δικής του διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, δεν πιστεύουν ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία της Πέμπτης υποκινούνται από τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, ήδη δίδεται «συγχωροχάρτι» σε αυτούς, καθώς -όπως διαρρέεται- «η στάση ενός βουλευτή απέναντι στην κυβέρνηση δεν κρίνεται από το αν ψήφισε ή όχι ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης, αλλά από τη συνολική στάση που τηρεί απέναντι στην κυβέρνηση».

2. Θα επιχειρηθεί η διατήρηση μιας «καθαρής» περιόδου από τις αρχές Μαρτίου και μετά, χωρίς δύσκολα νομοσχέδια και άνοιγμα νέων μετώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής εφαρμοζόμενης πολιτικής, το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου και αυτό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις 6-7 Μαρτίου. Θα υπάρχουν δηλαδή τρεις γεμάτοι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό το διάστημα δεν αναμένεται να υπάρξουν «επικίνδυνες» για την κοινωνική και εσωκομματική συνοχή πρωτοβουλίες, ενώ βάρος θα δοθεί στην θετική ατζέντα με θέματα που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Οι όποιοι κραδασμοί έχουν προκύψει από τα δύσκολα νομοσχέδια, όπως αυτό για την ισότητα στον γάμο, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα απορροφηθούν, εφόσον συνεχιστεί η παραγωγή έργου με έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται «με τους πολλούς και όχι τους λίγους».

3. Προγραμματίζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς… τέρψιν των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι, ειδικά με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Έμφαση θα δοθεί σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Τον Μάιο, ένα μήνα πριν από τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό. Βασικοί πυλώνες του, η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, προαναγγέλλεται μια σειρά από μέτρα υπέρ της «πυρηνικής οικογένειας», ως αντίβαρο στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων.

Η ανάγκη αλλαγής σελίδας κρίνεται επιβεβλημένη. Μένει να φανεί αν θα επιτευχθεί και πώς θα εισπραχθεί από την κοινωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v