Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέμπη: Αποχώρησαν από την Εξεταστική ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός επιτροπής ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες. Παρέμειναν ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας, πλην της πλειοψηφούσας ΝΔ. «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε τη μεθόδευση».

Τέμπη: Αποχώρησαν από την Εξεταστική ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγέλλοντας συγκάλυψη, σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης αποχώρησε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για άρνηση κλήτευσης ουσιωδών μαρτύρων.

Οι εργασίες της Εξεταστικής επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα, ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέμειναν να κληθούν οι μάρτυρες που έχει αρνηθεί η ΝΔ, όπως ο πρώην πρόεδρος των Μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας και ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης.

Την κλήση αυτών των προσώπων έχουν ζητήσει και οι συγγενείς των θυμάτων, όπως έγινε σαφές από την κατάθεση της προέδρου τους, μητέρας αδικοχαμένης φοιτήτριας, Μαρίας Καρυστιανού.

Η (πλειοψηφούσα) ΝΔ αρνήθηκε και σήμερα να ικανοποιήσει το αίτημα, κίνηση που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποχώρηση.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να μη διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, κηρύσσοντας την αποχώρηση.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

«Ως εδώ η συγκάλυψη», πρόσθεσε ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας: «Η πλειοψηφία έρχεται να βάλει τίτλους τέλους στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς τα μέλη της να έχουν λάβει γνώση της ποινικής δικογραφίας που χειρίζεται ο Εφέτης-Ανακριτής και χωρίς να έχουν κληθεί βασικοί μάρτυρες».

Ακολούθησαν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες, ενώ στην αίθουσα έμειναν οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας, πλην των κυβερνητικών.

ΠΑΣΟΚ: «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε τη μεθόδευση» 

Την αποχώρησή τους από την εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών ανακοίνωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, Α. Πάνας και Γ. Νικητιάδης

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: 

«Ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα, θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αντιθέτως, η έως τώρα πορεία της επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής από την 23η Νοεμβρίου 2023, το περιεχόμενο και το ύφος της αντιπαράθεσης από πλευράς των εκπροσώπων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ο μεθοδευμένος αποκλεισμός κρίσιμων προσώπων από μάρτυρες, δικαιώνει με θλιβερό τρόπο την αρχική μας τοποθέτηση.

Η θέση μας είναι γνωστή: Εξαρχής προτείναμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία μετά τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα θα διερευνούσε αν πρώην Υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τέλεσαν ποινικά αδικήματα, ώστε στην περίπτωση αυτή η Βουλή αρμοδίως να ασκήσει διώξεις.

Η αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Νέα Δημοκρατία και ό,τι έκτοτε ακολούθησε αποδεικνύεται περίτρανα ότι ήταν εκ του πονηρού.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατεύθυνση της Εξεταστικής Επιτροπής και η καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας οδηγεί σε μεθοδευμένη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων του εγκλήματος.

Αποκαλυπτικές ως προς τις προθέσεις της πλειοψηφίας υπήρξαν οι πρόσφατες συνεδριάσεις και η αντιμετώπιση σημαντικών μαρτύρων. Η εμφάνιση του πρώην υπουργού, κ. Καραμανλή, στην επιτροπή περίπου ως κατηγόρου, η αποδοχή από το Προεδρείο του αιτήματος της μάρτυρος κας Ρογκάκου, αναπληρώτριας Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, να απαντήσει στις ερωτήσεις μας με υπόμνημα την επόμενη μέρα και η αργοπορημένη κλήτευση του κ. Αγοραστού, με αποτέλεσμα πίσω από την ιδιότητά του ως κατηγορουμένου να μην απαντήσει τίνος εντολές εκτελούσε όταν μπάζωνε τον τόπο του εγκλήματος, αναδεικνύουν τη μεθόδευση της συγκάλυψης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής, αρνούμενος για μια ακόμη φορά να συναινέσει στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατέστη, πλέον, απολύτως σαφές από την πορεία των συνεδριάσεων της επιτροπής ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά, με αποκλειστικό σκοπό να μη διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες.

Αν σκοπός της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους αλλά και η αποτροπή μιας νέας τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον, θα έπρεπε όλοι μας να λειτουργήσουμε ως συνήγοροι της αλήθειας και όχι ως υπερασπιστές μιας απροκάλυπτης προσπάθειας απόκρυψης και συγκάλυψης ευθυνών.

Είχαμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή ότι από εμάς δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πρακτικές.

Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση. Η πλειοψηφία οδηγεί τη λειτουργία της επιτροπής σε αδιέξοδο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας.
Στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v