Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση - επιχειρηματίες χτίζουν νέους δεσμούς με την Ινδία

Με ποια ατζέντα επισκέπτεται τη χώρα ο Κ. Μητσοτάκης. Στόχοι, προσδοκίες και οι τομείς με προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας. Ποιοι αποτελούν την ελληνική επιχειρηματική αποστολή.

Κυβέρνηση - επιχειρηματίες χτίζουν νέους δεσμούς με την Ινδία

Το επιστέγασμα της αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και η πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών, αναμένεται να σφραγιστεί κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ασιατική χώρα. Λίγους μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο (η πρώτη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια), είναι η σειρά του Έλληνα πρωθυπουργού να ανταποκριθεί θετικά στη σχετική πρόσκληση, με τις προσδοκίες από την ελληνική πλευρά να είναι πολύ υψηλές.  

Στόχος της κυβερνητικής αποστολής είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με ταυτόχρονη την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεών τους.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συμπληρώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία από το βράδυ της Δευτέρας, μαζί με πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή.  

Τα πρώτα επιχειρηματικά ανοίγματα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, με τη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου έγιναν επαφές και διερεύνηση συνεργασιών ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις. 

Οι προοπτικές, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι μεγάλες: αφενός, με τη μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και δη στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού. Αφετέρου, στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, μολονότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό. Την ίδια στιγμή, η ασιατική χώρα έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, με δεδομένο και το γεγονός ότι η Ινδία αναμένεται να έχει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3%.

Άμυνα και πολιτισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει επισήμως δεκτός από τον Ινδό ομόλογό του σήμερα το πρωί. Αργότερα, θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία, ενδεικτικό -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- της σημασίας που αποδίδεται από την ινδική πλευρά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού. Άλλωστε, Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.  

Αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με θέμα «Μελλοντικές προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας». Στόχος της οικονομικής διπλωματίας είναι το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, καθώς και τη γενικότερη ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, εξάλλου, των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Subrahmanyam Jaishankar, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι ο διάδρομος ενέργειας και εμπορίου India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής. 

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «η Ελλάδα έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων και προσβλέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ινδία στη Στρατηγική Σχέση της με την Ελλάδα, στην ανάγκη αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων και στην αναζήτηση διαδρόμων που θα συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης. Μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου και διερεύνησε, επίσης, με τον Έλληνα ομόλογό του τη δυνατότητα και μίας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή

Την ελληνική επιχειρηματική αποστολή αποτελούν και εκπρόσωποι των εταιρειών και φορέων:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ Δ.),

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ (ΧΑΣΑΠΗΣ Π.),

ΒΙΟΧΑΛΚΟ,

EUROBANK,

ENTERPRISE GREECE,

ΕΒΕΑ, ΤΕΡΝΑ CAPITAL PRODUCTS,

NOVA CONSTRUCTIONS,

DYNACOM TANKERS MANAGEMENT LTD (ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ Γ.),

SALAS INTERNATIONAL GROUP SA,

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ,

MITSIS GROUP,

FAIRFAX DIGITAL SERVICES,

GLOBAL VISA CENTER WORLD,

SPIRIT WORLD GROUP,

SYNERGIA INVESTMENT CONSULTANT SA,

EUROLIFE FFH (ΑΛ. ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ),

GOLDAIR HANDLING SA (ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΚΑΛ.), 

ΤΑΙΠΕΔ (ΠΟΛΙΤΗΣ Δ.),

STREEM GLOBAL SA (ΜΠΗΤΡΟΣ Κ.),

PHAEA (ΣΜΠΩΚΟΥ ΑΓ.),

EPIGNOSIS,

EUROCAPITAL PARTNERS,

BOZOGLOU MARIA,

ECG,

LIFEBIT,

EKOME,

STIQ / TASTY BRANDS,

SWITZ GROUP,

PLASIS REAL ESTATE + DEVELOPMENT, 

ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,

DIONYSOS SA,

PRISMA ELECTRONICS SA, 

ΜΟΥΣΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,

ETI GLOBAL PROJECTS MON IKE,

ZANAE FOOD INDUSTRY & TRADE SA,

CARGO GROUP SERVICES LTD,

ENDEAVOR GREECE,

HELLENIC INDIAN CHAMBER OF COMMERCE AND ECONOMY, 

ΠΑΤΚΟΣ ΒΑΣ. - ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,

NEXT COM GROUP AE,

ZEUS+DIONE,

EMPIRIA GROUP,

V GROUP OF COMPANIES,

OPORELLO S.A.,  

HELLENIC PORTS ASSOCIATION AND THPA S.A. – ΛΙΜΕΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES,

ΜΑΧΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,

AHS,

STEELMET S.A.,

AGM L.P.,

STARTUP GREECE,

MARINOS | PETROULIAS & PARTNERS,

DP PUMPS MANUFACTURERS SA,

HEMEXPO - HELLENIC MARINE EQUIPMENT MANUFACTURERS & EXPORTERS,

TTSA,

ALLOU FAN PARK,

STIQ / TASTY BRANDS,

JOIST INNOVATION PARK,

RE/MAX ZED. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v