Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 28,5% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, με διαφορά 16,8 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει απόσταση 1,3 μονάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια. «Διχασμός» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 28,5% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Ισχυρό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το βράδυ της Πέμπτης.

Στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, με διαφορά 16,8 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει απόσταση 1,3 μονάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%, το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική Λύση 6,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,1%, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Σπαρτιάτες 1,5%.

metron-31

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά καταγράφεται στις 21,6 μονάδες. Με τη ΝΔ να λαμβάνει 36,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, το ΚΚΕ 8,7% και η Ελληνική Λύση 8%.

metron-36

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια

Η ακρίβεια κυριαρχεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού, η κυβέρνηση καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά θετικής αποδοχής, στο 13%, δηλαδή στα χαμηλά πενταμήνου.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι αρνητικές γνώμες - παρότι παραμένουν ψηλά, στο 73% - εμφανίζονται μειωμένες κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Στήριξη στους αγρότες

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στήριξης στους αγρότες. Το 82% των πολιτών στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα των αγροτών ενώ το 62% συμφωνεί και με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

Τι λένε οι πολίτες για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά. Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ, ωστόσο στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 66% είναι κατά.

«Διχασμός» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μια πρώτη ματιά στο θέμα των κρατικών πανεπιστημίων, δείχνει «διχασμό», αφού υπέρ είναι το 51%. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27 ωστόσο, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%. Όσο για τουτς φοιτητές τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%. Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.

ΠΗΓΗ: Ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v