Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για «επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου» έκανε λόγο ο Κ. Πιερρακάκης. «Παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, Νίκη.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά-μη κερδοκοπικά πανεπιστήμια άρχισε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε κλίμα μεγάλης έντασης, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, Νίκη) το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό καθώς παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέση δεν πήρε το ΠΑΣΟΚ.

Πέραν αυτού, οι ομιλητές από την αντιπολίτευση εστιάζουν στον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των… μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, καθώς δεν αποσαφηνίζεται στο σχετικό άρθρο εάν οι ιδρυτές θα μπορούν ή όχι να λαμβάνουν μέρος των εσόδων τους.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η παραπομπή του, όμως, στο παράδειγμα της Κύπρου «μας επιβεβαιώνει», λένε βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς στην Κύπρο λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο θα ενταχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση στις 7 Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v