Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη λόγω της δικογραφίας

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν να συγκληθεί η «περατωμένη» Επιτροπή μετά την εισαγγελική έγκριση να διαβιβαστεί η δικογραφία. «Δεν την έχουμε παραλάβει ακόμα» απαντά το (γαλάζιο) προεδρείο.

Νέα δεδομένα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη λόγω της δικογραφίας

Λίγες ώρες πριν τη μαύρη επέτειο από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα επανασυγκληθεί για να εξετάσει τη δικογραφία.

Ως γνωστόν, την προηγούμενη εβδομάδα το προεδρείο της Εξεταστικής (που αποτελείται από βουλευτές της ΝΔ) κήρυξε λήξαν το έργο της. Στο αίτημα της αντιπολίτευσης να παραταθούν οι εργασίες προκειμένου να κληθούν (και) οι πρώην πρόεδροι των Μηχανοδηγών και του ΟΣΕ, το προεδρείο απάντησε αρνητικά. Την ίδια απάντηση έδωσε και στο αίτημα να συζητηθεί η δικογραφία, με το επιχείρημα ότι δεν είχε δοθεί το εισαγγελικό πράσινο φως για τη μεταβίβασή της στη Βουλή.

Σήμερα, το αίτημα για τη δικογραφία κατατέθηκε επισήμως στο προεδρείο από το ΚΚΕ, υπό το φως των νέων εξελίξεων.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς τη Βουλή και η αποστολή της δικογραφίας, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής».

Ανάλογο αίτημα, για παράταση των εργασιών, υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του προεδρείου παρέμεινε αρνητική, με το επιχείρημα ότι η δικογραφία εστάλη μεν στη Βουλή αλλά δεν έχει ακόμα παραληφθεί.

Ειδικότερα, τα μέλη του προεδρείου τονίζουν:

«Με δεδομένο ότι ενημερωθήκαμε πως μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν υποβάλει αιτήματα στο Προεδρείο (σ.σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ περί παράτασης των εργασιών της εξεταστικής και από το ΚΚΕ για νέα συνεδρίαση), σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής».

Εκφράζοντας δε «απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους», προσθέτουν: «είναι αυτονόητο ότι΅, μετά την παραλαβή των στοιχείων, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που κατά πάγια πρακτική ακολουθείται σε δικογραφίες μείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμά τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v