Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πυρά από το ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας σε πολλά κράτη-μέλη και επέκριναν την αδράνεια της Κομισιόν στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ. Τι καταγγέλλουν για την Ελλάδα.

Νέα πυρά από το ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας σε πολλά κράτη-μέλη και επέκριναν την αδράνεια της Κομισιόν στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Στην αξιολόγηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για το 2023, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τον Ιανουάριο, το Κοινοβούλιο σημειώνει ορισμένες συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της νέας πολωνικής κυβέρνησης να ενισχύσει το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ενώ τονίζει τις επίμονες απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και συγκεκριμένα προβλήματα ή περιστατικά σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 374 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές, μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το Κοινοβούλιο σημειώνει τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία, ιδίως όσον αφορά τον διορισμό δικαστών υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αλλαγές στους θεσμούς και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Σλοβακίας, καθώς και για τον προτεινόμενο νόμο περί αμνηστίας στην Ισπανία. 

Η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών απειλείται επίσης, λένε, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου spyware από την Ελλάδα, ενώ χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά για την προστασία των δημοσιογράφων από SLAPP και άλλες απειλές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v