Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» ψηφίζονται Παρασκευή, αλλά θα κριθούν στα δικαστήρια

Τι αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αλλά και ο ίδιος ο υπ. Παιδείας. Απορρίφθηκε από τη ΝΔ η ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα της Νέας Αριστεράς για πρόταση μομφής, η αντίδραση.

Τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» ψηφίζονται Παρασκευή, αλλά θα κριθούν στα δικαστήρια

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν (ξεχωριστά) ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ, για το νομοσχέδιο που αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια, απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όμως, όπως προκύπτει τόσο από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ο νόμος (σ.σ. μετά την ψήφισή του την Παρασκευή από τη ΝΔ) θα κριθεί… στα δικαστήρια.

«Έχουμε μια άποψη, έχετε μια άποψη, θα κριθεί από την αρμόδια αρχή, τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, κατά τη διαδικασία «δεύτερης ανάγνωσης» του νομοσχεδίου.

Τη δικαστική οδό έδειξε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία κλήθηκε, όπως συμβαίνει πάντα, να αποφανθεί επί του νομοσχεδίου.

«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομέλεια ΣτΕ 3457/1998), του γεγονότος ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη-μέλη της Ένωσης, της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή αναλύεται ανωτέρω σε σχέση προς την ελληνική έννομη τάξη, και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», τονίζεται στην Έκθεση.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη, με το «καλημέρα» της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένταση αντισυνταγματικότητας, προβάλλοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το ‘απαγορεύεται’ δεν γίνεται ‘επιτρέπεται’ με ενωσιακή ερμηνεία», σημειώνεται στην ένσταση.
Με την επισήμανση: «Είναι σαφές ότι για τη συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, σπουδαιότερο ζήτημα είναι η απροκάλυπτη παράκαμψη/παραβίαση του Συντάγματος και όχι η επιχειρούμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Κάλεσμα Αλ. Χαρίτση σε πρόταση μομφής

Ανάλογες ενστάσεις αντισυνταγματικότητα κατέθεσαν η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Ενώ ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε από την προοδευτική αντιπολίτευση να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι για την κατάθεση πρότασης μομφής απαιτούνται 50 υπογραφές, οι οποίες βεβαίως συγκεντρώνονται από τα κόμματα αυτά, ωστόσο η πολιτική αξιοποίηση του εν λόγω δικαιώματος κάθε φορά κρίνεται.

Κι αυτό διότι πρόταση μομφής δεν μπορεί να κατατεθεί εκ νέου, πριν περάσουν έξι μήνες από την προηγούμενη.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι τώρα πρόταση μομφής

Η αρνητική απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση ήλθε από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

«Δεν συναινούμε στην πρόταση μομφής», είπε, εξηγώντας ότι τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θα ήταν σαν να δίνεται «δώρο» στην κυβέρνηση η ψήφος εμπιστοσύνης, την οποία μάλιστα κινδύνευσε τεχνικά να χάσει στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλο ζευγαριών.

Νέα Αριστερά: Μικροκομματική άρνηση

Την αντίδραση της Νέας Αριστεράς προκάλεσε η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό της Κώστα Καρπόζηλο να τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Η κυρία Κεχαγιά μάς λέει το προφανές και τεχνικό για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στις κρίσιμες στιγμές όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από τι πράττουν. Αναμένουμε τη στάση και των υπόλοιπων κομμάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v