Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ριζική τομή τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης το νομοσχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Απαράδεκτη και σεξιστική η αναφορά σας, κ. Κουτσούμπα, δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη». Σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης: Ριζική τομή τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με επίθεση στον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για όσα είπε χθες για τις φοιτήτριες και τους sugar daddies, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπέθεσα ότι ζητήσατε τον λόγο για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας, που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ είναι η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας. Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά. Δεν θα παραμείνετε πλέον στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη προοδευτισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο «κομβικό», όπως είπε, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, έκανε λόγο για «ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν στη χώρα μας μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Είναι μια επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους, προσφέρει στους νέους μας περισσότερες επιλογές και φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πριν από 17 χρόνια έλεγε από το ίδιο βήμα ότι πρέπει «να ξεφύγουμε πια από τον αναχρονισμό να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να κρατά το μονοπώλιο αυτό στην Ευρώπη». Όπως τόνισε, «τα λόγια αυτά επαναλαμβάνω ατόφια σήμερα».

Μιλώντας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, είπε ότι «θα απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Ενισχύεται το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά, με αυξήσεις έως και 15% των αποδοχών τους, όπως αυξάνεται η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον ΕΛΚΕ. Θα έχει τώρα τη δυνατότητα να φιλοξενεί και ξένους φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα και θα μάθουν την ελληνική γλώσσα, ενώ προβλέπεται οργάνωση και κοινών μεταπτυχιακών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Επίσης, δρομολογείται απογραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας πανεπιστημίων εντός 18 μηνών».

Ιδιαίτερη αναφορά ο πρωθυπουργός έκανε στην «ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό, έχοντας κάτω από την ακαδημαϊκή ομπρέλα τα 30 και πλέον τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας», καθώς και στον «δυναμικό εκσυγχρονισμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια από την ίδρυσή του».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι εποχές που κάποιοι έλεγαν έξω οι επιχειρήσεις από τα πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μια μεγάλη καινοτομία αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα να ξοδεύουν τόσο πολλούς πόρους εκτός συνόρων, ενώ θα επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Οι νέοι μας θα μπορούν να φοιτούν σε αξιόπιστα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους.

Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια δικαίωση που πρώτη μελέτησε, εισηγήθηκε, υπερασπίστηκε σε δύσκολους καιρούς η ΔΑΠ. Είναι μια αναγκαιότητα που δεν χωρά άλλη αναβολή, κρίνεται ποιος, έστω και καθυστερημένα, ανακαλύπτει τα ζητούμενα των καιρών και ποιος παραμένει καθηλωμένος στο παρελθόν».

Σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε η αντιπολίτευση με αφορμή το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Κύριε Φάμελλε, έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αν ερχόταν αυτό το πανεπιστήμιο να φτιάξει παράρτημα με όλες τις προδιαγραφές στην Ελλάδα και να δώσει τη δυνατότητα να δώσει υποτροφίες, ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε "όχι". Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά να τα λέει ο κ. Κασσελάκης; Πόση πια υποκρισία;» τόνισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Κύριε Ανδρουλάκη, ο πρώην πρόεδρός σας, ο κ. Βενιζέλος, ξεκάθαρα επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνταγματικότητας και της ανάγκης να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία. Αυτό μας λέγατε και εσείς αρχικά, ήταν προεκλογική σας δέσμευση, ξαφνικά για λόγους που μου είναι παντελώς ακατανόητοι, αλλάξατε γνώμη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κάναμε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς σας που είχατε από πριν. Ξεχνάτε ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός και για να καταδείξουμε την απόλυτη υποκρισία σχετικά με την επί της αρχής καταψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να δούμε, πόσα άρθρα θα ψηφίσετε, κύριε Ανδρουλάκη; Μου φαίνεται ότι βγαίνετε από τη μηχανή του χρόνου, αλλά αντί να πηγαίνετε μπροστά, πηγαίνετε πίσω», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην αλλαγή στάσης του Γιώργου Παπανδρέου, που «από υπέρμαχος του νομοθετήματος, μετά έκανε πίσω και τώρα διαφωνεί».

Αυτό το νομοσχέδιο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και αυτή η μάχη καταδεικνύει ότι αυτοί που πολεμούν το νομοσχέδιο δεν εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παράλληλη παρουσία μη κρατικών ιδρυμάτων θα προβάλλει και ένα θετικό παράδειγμα. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα έχοντας μάθει να κάνετε τις σχολές τσιφλίκια σας. Γι’ αυτό δεν σας αρέσει η σύγκριση.

Δεν μας ενδιαφέρει τελικά ποιος θα είναι 2ος ή 3ος, είναι όμως κρίμα ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση που είχαμε επιδιώξει και το 2000 στην αναθεώρηση και το 2007 και το 2019. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο, δέσμια κομμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Έχουμε αποφασίσει σε όλα τα πεδία να προχωρήσουμε μπροστά. Όσοι διαφωνούν, μένουν θιασώτες της αδράνειας. Είμαι περήφανος που η ΝΔ και εγώ προσωπικά αντιταχθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίες σε μια Ελλάδα απομονωμένη. Τολμάμε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα».

Δευτερομιλία

Στην δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς απέναντί μου που αναπαρήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε Φάμελλε τα δικά σας προβλήματα για το πόθεν έσχες του αρχηγού σας δεν θα τα κρύψετε πίσω από προσωπικές επιθέσεις, έχουν ψάχνει πολλές φορές τα πόθεν έσχες μου, καλά ξεμπερδέματα για τα προβλήματά σας. Επειδή μιλήσατε πάλι για τα ζητήματα του κράτους δικαίου και το αυταρχικό πρόσωπο που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορώ να μην απαντήσω θυμίζοντας δύο δηλώσεις για τα πεπραγμένα των δικών σας ημερών: στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παράκεντρο δικαιοσύνης έλεγε ο υπουργός Δικαιοσύνης επί των ημερών σας, ο κ. Κούλογλου έλεγε ότι ήταν πολιτική απόφαση να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος κλπ.», τόνισε.

«Αναγκάζομαι να επανέλθω στα ζητήματα αυτά για να φρεσκάρω τη μνήμη σας για τα έργα και τις ημέρες σας μιας και κόπτεστε για τα θέματα του κράτους δικαίου. Και στο ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είστε προσεκτικοί … Καλά ξεμπερδέματα με τα δικά σας προβλήματα».

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι Έλληνας φοιτητής που μπαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο σπουδάζει δωρεάν. Δήλωσε δε υπερήφανος για την Ελάχιστη Βάση Εισόδου. «Δεν σπρώχνουμε παιδιά σε ιδρύματα που υπολειτουργούν τα οποία δημιουργήσατε σε ένα βράδυ. Καταδικάζουν τα παιδιά σε πολύχρονη φοίτηση. Σε κανέναν το νομοσχέδιο δεν στερεί το δικαίωμα στη γνώση», τόνισε και ανέφερε ότι 20.546 παιδιά έχουν πάει στην Κύπρο και σπουδάζουν.

«Σε κανέναν δεν κλείνουμε το δικαίωμα στη γνώση και όλη αυτή η επιχειρηματολογία γύρω από την εξυπηρέτηση συμφερόντων που υιοθέτησε με θυμωμένο ύφος ο Ανδρουλάκης. Γίνονται επενδύσεις με τον υφιστάμενο νόμο των κολλεγίων. Ποιον αιφνιδιάσαμε; Ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου στηρίζει τον νόμο της κυβέρνησης και συνέχισε: «Μας είπατε ότι τα μίντια διαστρεβλώνουν τις θέσεις σας. Ποια θέση σας από τις τέσσερις, γιατί τόσες έχω μετρήσει. Έχουμε ζαλιστεί από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις». Ζήτησε παράλληλα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να μην βλέπει παντού συμφέροντα για να κρύψει τις αδυναμίες του».

Ο πρωθυπουργός διάβασε την ανάρτηση Κασσελάκη με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια, σχολιάζοντας: «Το πρόγραμμα σας είναι επί δύο, γιατί όχι επί τρία ή επί τέσσερα. Αυξήστε τα λίγο γιατί το επί δυο μου φάνηκε λίγο τσουρούτικο».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό. Στεκόμαστε στον ουκρανικό λαό και στους Έλληνες της Ουκρανίας, γι’ αυτό επέλεξα να βρεθώ στην Οδησσό και όχι στο Κίεβο. Ήμουν στην Ουκρανία για 7 ώρες, οι άνθρωποι όμως στην Οδησσό ζουν με τις ρωσικές επιθέσεις κάθε μέρα και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αμυνθούν».

Β. Κεχαγιά: Ωμή παραδοχή, καμιά στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο

«Ο Πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή δεν θέλησε να τηρήσει καν τα προσχήματα και να υποστηρίξει έστω και τύποις την ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στην προσπάθειά του να απαξιώσει τις πέντε σοβαρές και απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για την ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης προχώρησε στην ωμή παραδοχή ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο», αναφέρει σχόλιο της Βούλας Κεχαγιά, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν κατάφερε να κρύψει πως πραγματική του στόχευση δεν είναι το να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ελκυστικά και πιο ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά αλλά η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή τους με ελλιπή χρηματοδότηση που θα τα οδηγήσει σε μαρασμό», προσθέτει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεσμεύεται για μία ανώτατη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα παρέχει ποιότητα και ακόμη πιο υψηλό επίπεδο γνώσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v