Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Φάμελλος σε Κ. Μητσοτάκη: Θα καταργήσουμε τον αντισυνταγματικό νόμο σας

Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε κατάργηση του άρθρου 16 και τώρα το παραβιάζει διότι «είναι πολλά τα λεφτά και πιέζουν τα κολέγια». Στα δημόσια πανεπιστήμια θα γίνει ό,τι κάνει τώρα ο Αδ. Γεωργιάδης στα δημόσια νοσοκομεία.

Σ. Φάμελλος σε Κ. Μητσοτάκη: Θα καταργήσουμε τον αντισυνταγματικό νόμο σας

Την “ανωτατοποίηση των κολεγίων με χαμηλό επίπεδο σπουδών και πτυχίων” θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πραγματικό τίτλο του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα “μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια” που ψηφίζεται απόψε.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Σωκράτη Φάμελλος, διαδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο βήμα της Βουλής, ενώ εστίασε τόσο στην παραβίαση του Συντάγματος, όσο και στην ουσία του νομοσχεδίου.

“Δεν είναι η πρώτη παραβίαση του Συντάγματος που κάνατε. Προηγήθηκαν οι τηλεφωνικές υποκλοπές, η συγκάλυψη της τραγωδίας στα Τέμπη, με το μπάζωμα, η διαρροή προσωπικών δεδομένων και η αξιοποίηση τους από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου” είπε, ρωτώντας τον κ.Μητσοτάκη: “Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση; Θα παραμείνει η κ.Ασημακοπούλου υποψήφια; Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η υπουργός κ. Κεραμέως;”.

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος (σ.σ. που ορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

“Τι άλλαξε και τα φέρνετε τώρα παραβιάζοντας το Σύνταγμα;”, ρώτησε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: Πρώτον, η ασυδοσία που επιδεικνύει η κυβέρνηση και δεύτερον, όπως είπε, ότι “είναι πολλά τα λεφτά και σας πιέζουν τα κολέγια".

Προς επίρρωση, παρέπεμψε σε σχετική απάντηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη “δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο”. Και προέβλεψε ότι ο νέος νόμος “θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα κολλήσει στα δικαστήρια και κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν”. Επανέλαβε δε, τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του θα είναι η κατάργηση του νόμου που θα ψηφιστεί απόψε.

Για να ‘δείξει” την τύχη που θα έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, ο κ. Φάμελλος επικαλέσθηκε την πρακτική του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς καλούνται πλέον να πληρώνουν για οτιδήποτε.

Επίσης, επικαλέσθηκε την πρόσφατη κίνηση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Κύπρου να προσφύγει δικαστικά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου “για… αθέμιτο ανταγωνισμό, επειδή το δημόσιο δεν βάζει δίδακτρα”.

Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, ο κ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι αυτή η κυβέρνηση έκλεισε 37 πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ αυτών τη Νομική Πάτρας. Μαζί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε, κόπηκαν 41.000 θέσεις από τα δημόσια πανεπιστήμια, υπονοώντας ότι διασφαλίσθηκε “πελατεία” για τα υπό ίδρυση μη κρατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v