Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπανδρέου: Παραδίδετε τα πανεπιστήμια σε φίλους, λόμπι και funds

Ναι στην αναθεώρηση του «άρθρου 16» αλλά για άλλο σκοπό. Αναφέρεστε στη μισή φράση «λεφτά υπάρχουν» κρύβοντας την υπόλοιπη: ποιος τα έχει, πώς τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, πού πάνε.

Γ. Παπανδρέου: Παραδίδετε τα πανεπιστήμια σε φίλους, λόμπι και funds

“Δεν κάνετε μεταρρύθμιση υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά ρύθμιση υπέρ κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου για το νομοσχέδιο περί των “μη κρατικών πανεπιστημίων".

Σε μία από τις σπάνιες ομιλίες του από το βήμα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι “η μεγάλη δημοκρατική πρόκληση και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συντηρητικές και στις προοδευτικές δυνάμεις, θα είναι η στάση απέναντι στο πάρτι συμφερόντων που θα στηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου”.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για “παράδοση της Υγείας στην ξένη κερδοσκοπία” και για δημιουργία “πελατειακής Ελλάδας με εξαγορά συνειδήσεων”, αναρωτήθηκε γιατί δεν δημιουργούνται συνεργασίες των δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα, με βάση τις αναπτυξιακές και πολιστιστικές ιδιαιτερότητες της χώρας.

Για παράδειγμα, όπως είπε: Συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ξένα πανεπιστήμια με αντικείμενο καλλιέργειες και αντιμετώπιση αγροτικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία από τις πρόσφατες καταστροφές. Ή συνεργασία στην Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στο Αιγαίο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες ή σε άλλες περιοχές με θέμα τον τουρισμό.

Ο κ.Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης του “άρθρου 16” του Συντάγματος, για δύο λόγους, όπως είπε:

  • Να μπει τέλος στο χάος των ιδιωτικών εταιρειών και να τεθούν ρυθμίσεις.
  • Να γίνει η Ελλάδα χώρα κέντρο παιδείας και πολιτισμού με απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τον σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και υπουργείου.

“Είχα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, αλλά αυτό το νομοσχέδιο νομοθετεί για ξένα παραρτήματα, για συγκεκριμένους φίλους, λόμπις ή funds. Η ίδια η “Καθημερινή” αποκαλύπτει τις επανδύσεις fund το οποίο θα κάνει Ιδιωτική Ιατρική Σχολή”, πρόσθεσε.

Δεν απέφυγε δε, να υπερασπίσει την πολυσυζητημένη, από το 2009, φράση του “λεφτά υπάρχουν”, που έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής εναντίον του ιδίου και του κόμματος του όλα αυτά τα χρόνια.

“Αναφέρεστε στη μισή φράση μου “λεφτά υπάρχουν” κρύβοντας την υπόλοιπη, που στηλίτευε πού πήγαιναν τα χρήματα των πολιτών: ποιος τα έχει, πώς τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, πού πάνε”, είπε.

Επισήμανε μάλιστα ότι η εν λόγω φράση (αλλά ολόκληρη) παραμένει εν ισχύ, φέρνοντας ως παράδειγμα την τραγωδία στα Τέμπη: “λεφτά για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου υπήρχαν αλλά πού πήγαν;”, ρώτησε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v