Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμος του κράτους τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ψηφίσθηκε με 159 «ναι», 129 «όχι» και 11 «παρών». Πώς η Ζ. Κωνσταντοπούλου τράβηξε την ψηφοφορία κατά… δύο ώρες

Νόμος του κράτους τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Υπερψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και τον ανεξάρτητο βουλευτή, πρώην “σπαρτιάτη”, Χάρη Κατσιβαρδά, το νομοσχέδιο για την ίδρυση “μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων”.

Εκπλήξεις δεν υπήρξαν ούτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς απέδωσε η κομματική πειθαρχία που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αποτέλεσμα η Νάντια Γιαννακοπούλου να συνταχθεί με την αρνητική γραμμή του κόμματος της.

Το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, ενώ “όχι” ψήφισαν 129 και υπήρξαν 11 “παρών”. Τα άρθρα που αφορούσαν τα δημόσια πανεπιστήμια υπερψηφίσθηκαν με μεγαλύτερη πλειοψηφία που έφτασε και τις 180 ψήφους. Τα “παρών” προήλθαν από τους δέκα “Σπαρτιάτες” και τον ανεξάρτητο (πρώην “Πλεύση”) Μιχάλη Χουρδάκη.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες (9.30-11.15 μμ) διότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με δύο βουλευτές του κόμματός της, αποφάσισαν να διαβάσουν ένα προς ένα τα 205 άρθρα πριν δοθεί “γραμμή” ψήφου. Τελικά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισε και ορισμένα άρθρα που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση θεωρεί ιστορική την χθεσινή ημέρα καθώς αλλάζει, όπως λένε στελέχη της, ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αντιπολίτευση αντιθέτως, θεωρεί βέβαιη την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθεί η συνταγματικότητα του νέου νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v