Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις Κ. Μητσοτάκη για τις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά

Η σκληρή κριτική και η επιχείρηση αποδόμησης των εν λόγω συσχετισμών. Το αφήγημα για τη συσπείρωση του παραδοσιακού γαλάζιου ακροατηρίου. Τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πυρσός και οι «δεξιές» υποψηφιότητες.

Κινήσεις Κ. Μητσοτάκη για τις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά

Τρόπους για να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα μικρά δεξιά κόμματα αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σύνολο των δημοσκοπήσεων αποτυπώνεται η συγκεκριμένη τάση, πιο ενισχυμένη από κάθε άλλη φορά και σε ανοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία έρευνα, της  Interview (για την POLITIC), η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 14,6% (μία μονάδα περισσότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), την ίδια ώρα που η ΝΔ εξακολουθεί να είναι καθαρά πρώτη, αλλά με μείωση του ποσοστού της (25,5%).

«Η ακροδεξιά είχε πάντα μία διακριτή εκλογική παρουσία, τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας, με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Υπήρχε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα, όχι στον βαθμό που να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), ωστόσο ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του για να βάλει φρένο στη δεξιά στροφή γαλάζιων ψηφοφόρων.

Η τακτική του κινείται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι η σκληρή κριτική και η αποδόμηση των συγκεκριμένων κομμάτων και των επικεφαλής τους. Για παράδειγμα, στη χθεσινή συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Κυριάκο Βελόπουλο για προσπάθεια «να χτίσει καριέρα και ενόψει των ευρωεκλογών πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες» σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, όπως το μπάζωμα και τα επιπλέον εξαφανισμένα βαγόνια. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ψευτοπατριωτισμό» και για «αντιευρωπαϊσμό» των σχηματισμών αυτών και επιχειρεί τη διάκριση «μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη και αυτού ο οποίος ‘πουλάει’ με πολύ μεγάλη άνεση τον πατριωτισμό του, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές».

Ο δεύτερος άξονας είναι η συσπείρωση του παραδοσιακού ακροατηρίου της ΝΔ, με ένα αντίστοιχο αφήγημα που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η άμυνα, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό. «Εμείς ήμασταν αυτοί που ενισχύσαμε την άμυνα, εμείς θωρακίσαμε τα σύνορα. Και ένας από τους λόγους που η ακροδεξιά στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει σηκώσει τόσο το κεφάλι, είναι γιατί μπορέσαμε να ελέγξουμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι αυτό είναι το πρώτο θέμα στην Ευρώπη», τονίζει. Μόνο τυχαία δεν είναι εξάλλου η επιστροφή του εμβληματικού σήματος του αναμμένου πυρσού της ΝΔ μετά από 13 χρόνια και με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής της παράταξης.

Τους πιο συντηρητικούς

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση αναζητούν πρόσωπα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους πιο συντηρητικούς νεοδημοκράτες. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναγνώρισε (στην ΕΡΤ) ότι θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχουν και άλλες «δεξιές» υποψηφιότητες: «Το σημαντικό για μένα είναι, εκτός από τους συμβολισμούς, το να κομίζει κάποιος κάτι το οποίο να έχει μια αυτοτελή αξία στην παρουσία του στο ψηφοδέλτιο. Στον Πύρρο Δήμα, δεν βλέπω έναν ΠΑΣΟΚο. Βλέπω τον εθνικό μας αθλητή. Βλέπω και τη Βόρειο Ήπειρο».

Ο κ. Βορίδης εκτίμησε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών θα κοστίσει στη ΝΔ. «Ξέρουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων, μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας, που δεν ήταν υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Εγώ λέω το εξής: Αυτό ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού. Ήταν επίσης μια απόφαση και του Κοινοβουλίου. Επομένως, αυτό είναι μια συζήτηση που κανείς πρέπει να τη σταθμίσει συνολικά. Θα λάβω υπόψη μου το πώς ήταν η κατάσταση στο μεταναστευτικό, την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που είχε ασκήσει η ΝΔ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα λάβω υπόψη μου και ποια ήταν η κατάσταση στη φορολογία και το τι έχει κάνει στη φορολογική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v