Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν

Παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

“Καθώς ολοκληρώθηκε ένας έντονος μήνας σημαντικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και υλοποίησης εμβληματικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η κυβέρνηση μας είχε δεσμευτεί προεκλογικά, η προσοχή μας έρχεται πάλι στα θέματα της καθημερινότητας” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένο και ότι σταματούμε την προσπάθειά μας.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μία σειρά από καταναλωτικά προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το βρεφικό γάλα όπου πλέον οι μειώσεις ξεπερνούν το 15%. Θέλω να επαναλάβω ότι οι έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς συνεχίζονται αμείωτοι και το μήνυμα το οποίο στέλνει η κυβέρνηση είναι σαφές: δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί την μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, για αυτό και τα πρόστιμα είναι σημαντικά και θα εξακολουθούμε να ελέγχουμε με αυστηρότητα την αγορά έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλες είναι θα εφαρμόζουν το νόμο έτσι όπως έχει ψηφιστεί.

Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τις σημαντικές μας παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους. Βρίσκομαι πολύ τακτικά, όπως ίσως έχετε δει, σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία απολαμβάνουν το όφελος των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης και κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα κτίρια των νοσοκομείων μας, στον εξοπλισμό τους, έτσι ώστε βήμα βήμα να μπορούμε να πούμε ότι χτίζουμε αυτό το νέο ΕΣΥ, το οποίο όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες προσδοκούν. Τονίζω ότι και αυτή είναι μια διαρκής και συνεχής προσπάθεια.

Θέλω να επισημάνω όμως την πολύ μεγάλη συνεισφορά και πάλι του Ταμείου Ανάκαμψης και εν γένει των ευρωπαϊκών πόρων σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και το λέω βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι σε λίγους μήνες από τώρα θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναδεικνύουμε απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και του στείρου ευρωσκεπτικισμού τη θετική πλευρά της Ευρώπης και το πόσο ωφελημένη είναι η χώρα μας, ειδικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς λαμβάνουμε κατά κεφαλήν το μεγαλύτερο ποσοστό πόρων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ και λίγο στα θέματα της ασφάλειας και ειδικά της εικόνας που υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας. Όπως είδατε υπήρξαν επιχειρήσεις της αστυνομίας και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, στους φοιτητές, τους καθηγητές, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να είναι, να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι εντός κι εκτός Πανεπιστημίου, που επιδιώκουν να τους μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρο στείρων συγκρούσεων. Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές τις ευθύνες τους.

Θα το πω όπως το αισθάνομαι: Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπάρχει η ανοχή η οποία επιδεικνύεται μερικές φορές στην πατρίδα μας για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Τέλος, θέλω να σταθώ και λίγο στα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία. Είχα και πάλι μία αναλυτική συζήτηση και με τους αγρότες της περιοχής, αλλά και με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα. Καταδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη να στρέψουμε στρατηγικά το βλέμμα μας στη Θεσσαλία με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα θωρακίσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα και θα μας επιτρέψουν να διαχειριζόμαστε καλύτερα τους υδάτινους πόρους, οι οποίοι δυστυχώς φθίνουν τα τελευταία χρόνια, παρά την τεράστια καταστροφή την οποία έφερε ο Ντανιέλ. Το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας δυστυχώς βαίνει μειούμενο. Στεκόμαστε κοντά στους αγρότες μας, ικανοποιούμε τα αιτήματά τους, τα οποία θεωρούμε ότι είναι δίκαια. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να κλειδώσουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για μια δεκαετία.

Συζητούμε μαζί τους τον μόνιμο τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο δίκαια κριτήρια και να ωφελούνται οι κατ επάγγελμα αγρότες πρωτίστως και σε μια εποχή όπου τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα μονοπωλούν και την ευρωπαϊκή συζήτηση. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει, από την άλλη εκφράζοντας ξεκάθαρες επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία ενδεχομένως να είχε μέχρι σήμερα δρομολογηθεί.

Διότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, οι οποίες συρρικνώνουν συχνά το εισόδημά τους και καθιστούν τελικά βραχυπρόθεσμα τον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα μη ανταγωνιστικό.

Κ. Σακελλαροπούλου: Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στα θέματα της υγείας

“Το θέμα της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αφορά την κοινωνική συνοχή. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στα θέματα της υγείας, ιδίως σε ότι αφορά το κοινωνικό σύνολο και έτσι πρέπει οι παρεμβάσεις που γίνονται να είναι προς την σωστή κατεύθυνση: Πάντα να ενισχύεται η δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό αγαθό” τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Φυσικά η ακρίβεια. Παρακολουθώ και εγώ τις κινήσεις. Όσο λειτουργούν οι ελεγκτικοί και οι κοινοτικοί μηχανισμοί νομίζω ότι υπάρχει και αναγκαστική έστω συμμόρφωση, εάν δεν είναι συμμόρφωση εκούσια με τη νομιμότητα, όπως θα έπρεπε. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και αυτό για την κοινωνική συνοχή το θέμα για τα νοικοκυριά, για την ευημερία τους” σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε:

“Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημοκρατίας είναι η καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων από όλους όμως. Και πράγματι πρέπει να γίνονται πολλές φορές σταθμίσεις στο κατά πόσο η απόλαυση δικαιωμάτων από μια μερίδα συμπολιτών μας οδηγεί σε παραβίαση των δικαιωμάτων για τους υπόλοιπους. Και εκεί νομίζω ότι είναι οι δύσκολες σταθμίσεις που πρέπει να κάνουν όλα τα αρμόδια όργανα και η πολιτεία τελικά να εφαρμόζει τη νομιμότητα.

Όλοι έχουμε μια ανησυχία και ελπίζουμε για το καλύτερο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με την έννοια ότι θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που βοηθούν το κοινωνικό σύνολο, οι δημοκρατικές δυνάμεις. Πολλά επηρεάζονται και θα επηρεαστούν. Βλέπω και η πολιτική αγροτική πολιτική επηρεάζεται, επηρεάζει το ουκρανικό. Βλέπουμε συγκρούσεις και πολλά ζητήματα ανακύπτουν. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στο θέμα αυτό”.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v