Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Βορίδη - Φάμελλου για τα Τέμπη

Τι απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Επικρατείας που εκπροσωπεί στη Βουλή τον πρωθυπουργό. Σκληρές αναφορές από Ζ.Κωνσταντοπούλου, Ν.Ανδρουλάκη, Δ.Κουτσούμπα.

Κόντρα Βορίδη - Φάμελλου για τα Τέμπη

Έναν αιχμηρό πολιτικά διάλογο προκάλεσε η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη στην ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Γιατί δεν φέρνετε πρόταση να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή;», ρώτησε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος, γενικά στη Βουλή και ειδικότερα στη σημερινή συνεδρίαση με αντικείμενο το πόρισμα της ΝΔ για τη σιδηροδρομική τραγωδία, εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό.

«Δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μία κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της», απάντησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Η απουσία του πρωθυπουργού από τη σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων, τις οικογένειές τους, το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, τη Βουλή. Υπηρετείτε ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας».

Ο κ. Βορίδης ξαναπήρε τον λόγο για να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν καταθέτει πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, διότι εάν το έκανε, θα έπρεπε στο αίτημα να περιγράψει με στοιχεία τα αδικήματα και να τα στοιχειοθετήσει.

Επ' αυτού, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει προ πολλού πως δεν θέλουν να «κάψουν» τη δυνατότητα Προανακριτικής Επιτροπής, πριν φτάσει στη Βουλή «ολόκληρη» η δικογραφία για τα Τέμπη (σ.σ. έχει σταλεί τμήμα της) και πριν ο εισαγγελέας ζητήσει «αμελλητί» την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον Κώστα Καραμανλή.

Κι αυτό διότι εάν ένα αίτημα για σύσταση Προανακριτικής απορριφθεί, δεν μπορεί να επανακατατεθεί στη συνέχεια.

Ν.Ανδρουλάκης: Είστε αγέλη εξουσίας

Για εξεταστική επιτροπή “παρωδία” μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιδρώντας έντονα, όπως σύσσωμη η αντιπολίτευση, στην απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στο σκοτάδι και επιλέγει συγκάλυψη, παρά την αρχική της διαβεβαίωση ότι “θα πέσει φως”.

“Έχετε καβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας. Όταν απειλείστε γίνεστε αγέλη εξουσίας, μετατρέπεστε σε ύαινες και επιτίθεστε σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά και σε συγγενείς θυμάτων”, τόνισε.

Υπεράσπισε, βεβαίως, την πρόταση του κόμματος του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι βοήθησε την κυβέρνηση με τη δική του πρόταση για Εξεταστική.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Καραμανλής “κρατάει” τον πρωθυπουργό

Τη θέση ότι ο πρώην υπουργός κ.Καραμανλής “κρατάει” τον πρωθυπουργό διότι και οι δύο γνώριζαν το ενδεχόμενο να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές, διατύπωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε αυτή τη θέση μάλιστα απέδωσε και την άρνηση του κυβερνώντος κόμματος να άρει την ασυλία του πρώην υπουργού Μεταφορών ώστε να δικαστεί για τα Τέμπη.

“Καλώ τον πρωθυπουργό, να έλθει στη Βουλή και να απολογηθεί μέχρι τις 5.30 μμ που θα πραγματοποιήσω την ομιλία μου”, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης “έχει και και ποινική ευθύνη, όχι μόνο πολιτική”.

Επιτέθηκε δε, με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός τον επέλεξε σε αυτή τη θέση λόγω της προθυμίας που έχει επιδείξει σε επιχειρήσεις συγκάλυψης.

 

Δ. Κουτσούμπας: Ευθύνες στον πρωθυπουργό

Για “προκλητικό πόρισμα συγκάλυψης” κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας ότι οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη δεν θα παραγραφούν.

“Η στάση της κυβέρνησης ήταν από την αρχή ως το τέλος ενοχική και αυτό κάτι δείχνει”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, παραπέμποντας και σε πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου των συγγενών των θυμάτων, Μαρίας Καρυστιανού, ότι τα πράγματα στην εξεταστική επιτροπή “δεν πήγαν ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί στην κυβερνητική πλειοψηφία”.

Ο κ. Κουτσούμπτας απέδωσε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη διότι, όπως είπε, “ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τις προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή με μεγαλύτερη ταχύτητα της ‘απελευθέρωσης’ των σιδηροδρομικών μεταφορών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v