Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τα μηνύματα που προβληματίζουν και οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για την κυβέρνηση. Πού βάζουν τον πήχη των ευρωεκλογών στη Νέα Δημοκρατία. Οι κινήσεις και τα διλήμματα.

Πώς διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση κρούουν οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη φθορά που υφίσταται η ΝΔ. Βεβαίως, η κυβερνώσα παράταξη παραμένει μακράν πρώτη, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο η καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών αναμφίβολα προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην έρευνα της Metron Analysis για το MEGA, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 31,4%, αλλά με πτώση 5,1% μέσα σε ένα μήνα, ενώ στη σφυγμομέτρηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 τα πράγματα είναι καλύτερα, με το γαλάζιο ποσοστό να φτάνει στο 34,4%.

Η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών φαίνεται να προκαλεί μεγάλη ζημιά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει τη δυσφορία της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Παράλληλα, η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή των προβλημάτων της κοινωνίας και ακολουθούν η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Επισήμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σχολιάζουν τα ευρήματα των ερευνών, κάνουν λόγο για «φωτογραφία της στιγμής», αλλά γεγονός είναι πως αναζητείται τρόπος για να σταματήσει η πτωτική πορεία. Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, οι ευρωκάλπες του Ιουνίου αναμένεται να είναι κρίσιμες, καθώς θα προκύψουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες αυτών των εκλογών. Μεγάλοι κίνδυνοι για τη ΝΔ είναι η αποχή, η χαλαρή ψήφος, αλλά και η ψήφος διαμαρτυρίας πολιτών που την ψήφισαν το 2023, όμως εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από πολιτικές του τελευταίου διαστήματος.

Ατύπως, ο πήχης που βάζουν στην Πειραιώς για την 9η Ιουνίου είναι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις αντίστοιχες κάλπες του 2019 (33,12%). Εφόσον κυμανθεί και πάλι στα επίπεδα αυτά, όντας πέντε χρόνια στην εξουσία και σε δύσκολες συνθήκες, στην κυβερνώσα παράταξη θα είναι ευχαριστημένοι, συνυπολογίζοντας και το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας από την αντιπολίτευση Αν όμως το ποσοστό της ΝΔ είναι χαμηλότερο και ειδικά αν πέσει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 30%, προφανώς θα υπάρχει ζήτημα.  

«Θέμα κυβερνησιμότητας»

«Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστούν και οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί», αναγνωρίζουν στο κυβερνών κόμμα και επισημαίνουν ότι «η ψήφος σε αυτές θα δείξει αν οι πολίτες επιθυμούν να θολώσουν τα αποτελέσματα που οι ίδιοι αποφάσισαν στις εθνικές εκλογές πριν από 12 μήνες. Τυχόν υποχώρηση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ και ενίσχυση άλλων κομμάτων θα δώσει σε αυτά το εύλογο δικαίωμα να εγείρουν θέμα κυβερνησιμότητας. Οπότε θα ανοίξει εκ νέου άλλος κύκλος, που δεν θα αφορά, πλέον, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά την παρούσα τροχιά της χώρας».

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος ακόμα, κατά τη διάρκεια του οποίου -όπως εκτιμούν- η αποδοχή της ΝΔ στην κοινωνία θα μεγαλώσει ξανά. Τα χειρότερα πιστεύουν ότι έχουν περάσει, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν και όσο πλησιάζει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας, η χαμηλή γαλάζια συσπείρωση (71,1%) θα αρχίσει να ανεβαίνει.

«Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και ότι έχουμε αντιληφθεί την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών», υπογραμμίζουν και τονίζουν την ανάγκη τον Ιούνιο «να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά η σταθερότητα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «είμαστε μπροστά σε μία αναμέτρηση με συνέπειες μέσα και έξω από τα σύνορα. Δεν προσφέρεται, άρα, για αποχή ή για εύκολη  διαμαρτυρία. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για εφησυχασμό και αδιαφορία από την πλευρά μας. Αντιθέτως, τώρα πρέπει να εργαστούμε με μεγαλύτερη ένταση, αποδεικνύοντας στους πολίτες ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πρώτη τις ανάγκες, αντιπαλεύοντας καθημερινά τα προβλήματα. Και ζητά δύναμη για να συνεχίσει να το κάνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v