Φραγή κινητών στα σχολεία, αποβολές για τους μαθητές

Το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει ποινολόγιο, το οποίο έχει στόχο να τηρηθεί η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές μονάδες.

Φραγή κινητών στα σχολεία, αποβολές για τους μαθητές

Οσοι μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα τιμωρούνται με οριστική αποβολή από το σχολείο τους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή».

Το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει ποινολόγιο, το οποίο έχει στόχο να τηρηθεί η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές μονάδες. Αρχικά, διότι το κινητό τηλέφωνο έχει καταλήξει το βασικό μέσο για τις μορφές ψηφιακού σχολικού εκφοβισμού, ενώ έχει επιπτώσεις στην επίδοση των μαθητών.

Με βάση στοιχεία του διαγωνισμού PISA 2022, ένας στους τρεις μαθητές φαίνεται να αποσπάται από τις ψηφιακές συσκευές στο σχολείο. Ετσι, θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά κατά την έναρξη των μαθημάτων. Η ποινή όταν μαθητής έχει το κινητό μέσα στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής.

Με οριστική αποβολή από το σχολείο τους θα τιμωρούνται όσοι μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Είναι η αυστηρότερη ποινή που προβλέπεται στο ποινολόγιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο πλέον έχει στόχο να τηρηθεί η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα ελληνικά σχολεία. Διότι η απαγόρευση ορίζεται με εγκυκλίους από το υπουργείο, αλλά τηρείται από ελάχιστους μαθητές, ενώ οι καθηγητές είναι πολύ ελαστικοί.

Tο υπουργείο Παιδείας, μελετώντας ευρωπαϊκές πρακτικές όπως το σύστημα που ισχύει στη Δανία, θα καταρτίσει «πρωτόκολλο ποινών» με στόχο την τήρηση της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Κάθε παράπτωμα θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποινή. Στόχος του είναι να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από τη μια πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συμπεριφορές των εφήβων και από την άλλη τις πιέσεις των γονιών τους προκειμένου τα παιδιά τους να... πέφτουν στα μαλακά. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, «έως τώρα σε κάθε ποινή που επιβάλλεται υπάρχει η δικαιολογία των μαθητών ότι “όλοι έχουν τα κινητά στην τάξη” και των γονιών τους ότι “τα άλλα σχολεία δεν είναι αυστηρά”»!

Ετσι θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων. Η ποινή όταν μαθητής βρεθεί με το κινητό του στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v