Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: Ψηφιακά το 55% των συναλλαγών από την 1η μέρα

Κατάργηση της διαδικασίας πρόδηλου λάθους ανακοίνωσε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης (φωτ.). Ο υπ. Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης είπε πως «πάμε σε μια καινούργια εποχή σε έναν τομέα, που διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα».

Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: Ψηφιακά το 55% των συναλλαγών από την 1η μέρα

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης. Το παρόν στα εγκαίνια του γραφείου έδωσαν ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Με την ολοκλήρωση της μετάπτωσης του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης στον φορέα Κτηματολόγιο, λήγει μια μεγάλη εκκρεμότητα από το 2018 και καθιστά διαθέσιμες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου για την πόλη της Θεσσαλονίκης με κύρια και πιο σημαντική την πλατφόρμα akinita.gov.gr, η οποία εξασφαλίζει την μεταγραφή ακινήτου εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει να μειώνει έμπρακτα τη γραφειοκρατία, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καταργείται η διαδικασία πρόδηλου λάθους που αφορά στα φυσικά πρόσωπα για το Κτηματολόγιο αφού πλέον θα αντλούνται τα στοιχεία των προσώπων από το Μητρώο Πολιτών χωρίς οι πολίτες να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών.

Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλη η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης ανήκει στον φορέα.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (φωτ.) δήλωσε: «Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη λήγει. Άνοιξε το Κτηματολογικό Γραφείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς την πολιτική βούληση του οποίου δεν θα είχε λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Πρακτικά για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας δεν προσκαλείται ο κόσμος να έρθει στο Κτηματολόγιο, μιας και θα εξυπηρετείται ψηφιακά στο μεγαλύτερο εύρος των πράξεων.

Οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και να εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα. Και σχεδόν οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών».

Σύμφωνα με τα στατιστικά μετά το πέρας της πρώτης μέρας, οι ψηφιακές πράξεις που ολοκληρώθηκαν στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, ξεπέρασαν το ποσοστό του 55%, ένα υψηλό ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε: «Η ίδρυση του νέου Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα βιωθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα. Οι βασικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που είναι σήμερα εδώ, με τους εκπροσώπους της, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να πάμε σε μια καινούργια εποχή σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μεταξύ των άλλων διότι όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο Κτηματολογικό Γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση».

Εκ μέρους της Διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου παρέστησαν ο Πρόεδρος, Στέλιος Σακαρέτσιος, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Λίπας και η Γενική Διευθύντρια, Ολυμπία Μαρκέλου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, δήλωσε:

«Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην αγορά real estate της Θεσσαλονίκης, αφού από σήμερα με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και πολίτες, έχουν γρήγορη εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους».

Η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, Ολυμπία Μαρκέλλου, δήλωσε:

«Μετά και την ένταξη των υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλες οι περιοχές τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Για το 95% των δικαιωμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης λειτουργεί πλέον Κτηματολόγιο και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και επαγγελματίες να εξυπηρετηθούν γρήγορα, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v