Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Διπλή πρόταση μομφής, πονοκέφαλος για τη Μελόνι

Τετάρτη-Πέμπτη οξύνεται η πολιτική κόντρα, καθώς στο στόχαστρο της πρότασης δυσπιστίας μπαίνουν ο πρόεδρος της Λέγκα Μ. Σαλβίνι και η υπ. Τουρισμού Ντ. Σαντανκέ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Κραδασμοί ενόψει ευρωεκλογών.

Ιταλία: Διπλή πρόταση μομφής, πονοκέφαλος για τη Μελόνι

Στην Ιταλία, επιστροφή από το Πάσχα σημαίνει και επιστροφή στις πολιτικές εργασίες, τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές, αλλά και αναζωπύρωση ενός καυτού πολιτικού τοπίου, εφόσον τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη θα ψηφιστούν δύο προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Στο στόχαστρο, ο Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, και η Υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ.

Οι λόγοι, διαφορετικοί.

Η ιταλική αντιπολίτευση ζητά από τον Σαλβίνι να καταθέσει έμπρακτες αποδείξεις πως το κόμμα Λέγκα προέβη σε τη διάσπαση της συμφωνίας με το ρωσικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία, κάτι το οποίο ο Σαλβίνι δεν έκανε (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον).

Όσον αφορά την υπουργό Τουρισμού, η οποία ήδη πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ ανέδειξε πως η ίδια εμφανίζεται στο μητρώο υπόπτων της εισαγγελίας του Μιλάνου, και εις βάρος της εκκρεμεί έρευνα για πτώχευση και ψευδή λογιστικά στοιχεία εταιρείας της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον κλείσει τα δύο χρόνια, και η οποιαδήποτε σκιά πάνω από τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις μεταξύ της Λέγκα του Σαλβίνι και της Ρωσίας αποτελούν εύφορο έδαφος για την αντιπολίτευση, ειδικά εδώ και μήνες που η δημοτικότητα του ηγέτη της Λέγκα και το κόμματός του να έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτό, ενώ η κυβέρνηση δεν παύει – από την αρχή του πολέμου – να δηλώνει την απετάβλητη και συνεχή στήριξη της Ουκρανίας, με την Λέγκα να ξεχωρίζει με σχόλια και αναρτήσεις που συχνά διαφέρουν από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Παράλληλα, ένα οικονομικό σκάνδαλο από πλευράς της Σαντανκέ αποτελεί ευκαιρία για ένα επιπλέον χτύπημα της ιταλικής κεντροαριστεράς στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Μελόνι.

Έμπρακτα όμως, και όπως τονίζει ο ιταλικός Τύπος, η Κυβέρνηση έχει αρκετά υψηλά νούμερα, οπότε από αυτή την άποψη δεν έχει να φοβηθεί πολλά. Όμως, αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει κραδασμούς και πονοκεφάλους στην Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών είναι περισσότερο οι ομιλίες των βουλευτών όλου του πολιτικού φάσματος.

Έτσι λοιπόν, το επόμενο διήμερο δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί από μερικά ‘φιλικά πυρά’ προ της ψήφισης, τα οποία θα μπορούσαν να δείξουν πόσο εύθραυστος είναι ο υφιστάμενος ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v