Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ασφάλεια του πολίτη δοκιμάζει την κυβέρνηση

Προβληματισμός για τη στυγερή δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους. Χρυσοχοΐδης: «Πολλά πράγματα δεν έχουν πάει καλά». Ανοίγει ξανά το θέμα της «γυναικοκτονίας».

Η ασφάλεια του πολίτη δοκιμάζει την κυβέρνηση

Η είδηση της δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και οι λεπτομέρειες οι οποίες έγιναν σταδιακά γνωστές σόκαραν το πανελλήνιο και επέτειναν τον προβληματισμό στην κυβέρνηση αναφορικά με την απαιτούμενη ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Παρόλο που η σχετική έρευνα για την διαπίστωση των ακριβών συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το στυγερό έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, από μόνο του το συμβάν  αποτελεί σοβαρό ζήτημα που δοκιμάζει εκ νέου την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην αστυνομία και κατ’ επέκταση στην Πολιτεία.

Στο θέμα της ασφάλειας, άλλωστε, η βαθμολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες είναι χαμηλή τόσο στις δημοσιοποιημένες έρευνες όσο και σε αυτές που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένου δε ότι ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες και προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, οι απαιτήσεις του κόσμου είναι υψηλές, όπως και ο πήχης για την κυβερνώσα παράταξη, δέκα και πλέον μήνες μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη δολοφονία ήρθε να επισκιάσει το αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με 57 συλλήψεις για αδικήματα όπως κατοχή ναρκωτικών ουσιών, παραεμπόριο και παράβαση του νόμου περί όπλων. Επιχείρηση όμως που σε επίπεδο επικοινωνίας «χάθηκε» αναπόφευκτα μπροστά στο αποτρόπαιο συμβάν στα δυτικά προάστια.

«Όταν χάνεται ένας άνθρωπος, είναι προφανές ότι πολλά πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Και χρειάζεται άμεση διερεύνηση για να δοθούν απαντήσεις – και θα δοθούν», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεσμευόμενος ότι «όσα συμβαίνουν, θα ερευνηθούν και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν». Έθεσε μάλιστα ερώτημα για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων από τους αστυνομικούς, κάτι που θα δείξει η εξελισσόμενη ΕΔΕ.

Ενδοοικογενειακή βία

Στην κυβέρνηση δείχνουν σκεπτικοί για τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, μολονότι «υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους και πιο άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών». Ταυτόχρονα, τονίζουν πως θα αυξηθούν τα γραφεία της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στον δημόσιο διάλογο συζητείται ξανά το θέμα νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του όρου γυναικοκτονία. Ωστόσο, όπως είπε, «υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στην ποινικής μεταχείρισης που δεν είναι δικό μου θέμα, μπορούμε να το συζητήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σε παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή του είχε αναφέρει σχετικά: «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτό τον τρόπο ότι τα εγκλήματα -που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους- αυτά πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Δεν μπορώ να δεχτώ πως μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από μια δολοφονία παιδιού η τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου. Κατά συνέπεια ‘ναι’ στον όρο γυναικοκτονία, αλλά για το δημόσιο διάλογο. ‘Ναι’ σε όλες τις δράσεις που δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κάποιον που μπορεί να τις στηρίξει αν αισθάνονται ότι είναι αντικείμενα άσκησης βίας. ‘Ναι’ σε όλα τα τμήματα που αναπτύσσονται στην Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε κέντρα υποστήριξης έναντι της ενδοοικογενειακής βίας. Να χρησιμοποιούμε τον όρο στο δημόσιο διάλογο γιατί βοηθάει στο σπάσιμο της σιωπής που περιβάλλει αυτά τα εγκλήματα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v