Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, προβληματισμός στη Χ. Τρικούπη

Ενδείξεις ότι «κλειδώνει» η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και αισιοδοξία για τον ευρω-στόχο λόγω εσωκομματικής νηνεμίας και… «γκελ Κασσελάκη». Οι ερμηνείες από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ για την παραμονή στην τρίτη θέση και η παράμετρος Α. Λοβέρδος.

Δημοσκόπηση: Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, προβληματισμός στη Χ. Τρικούπη

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στην Κουμουνδούρου την τέταρτη, σε ένα μήνα, δημοσκόπηση που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να “κλειδώνει” την δεύτερη θέση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να υπερέχει του Νίκου Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, στη Χ. Τρικούπη είδαν με προβληματισμό να μην αποτυπώνεται δημοσκοπικά η πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να παραμένει τρίτο και με σχετική απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αφενός στην εσωκομματική νηνεμία (μετά τη διάσπαση του φθινοπώρου και την μεγάλη ένταση στο συνέδριο του Φεβρουαρίου) και, αφετέρου, στις θέσεις που προβάλλει πλέον το κόμμα για όλα τα ζητήματα (με έμφαση σε οικονομία-φορολογία). Επίσης, στο “γκελ” που κάνει ο κ. Κασσελάκης σε ένα σημαντικό (“και αυξανόμενο”) τμήμα πολιτών καθώς και στη δυναμικότερη, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αντιπολίτευση που ασκείται.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι μετά την μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον περσινό Ιούνιο και την κούρσα διαδοχής του εν μέσω θέρους, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει σε μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με κυλιόμενες μετρήσεις.

Η διάσπαση του Νοεμβρίου και τα όσα εκρηκτικά την συνόδευσαν, πέρασαν το κόμμα στην τρίτη θέση, δημοσκοπικά, στην οποία παρέμενε μέχρι τον προηγούμενο μήνα, οπότε “με το τέλος του συνεδρίου και την αποφυγή νέας προεδρικής εκλογής, όλο το δυναμικό μπήκε στη μάχη εντός κι εκτός Βουλής με τον κ. Κασσελάκη να δίνει τον τόνο”, όπως λένε.

Δεδομένου ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%, στη λεγόμενη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος (“σενάριο κατανομής αναποφάσιστων”), ο στόχος που έθεσε ο κ. Κασσελάκης να μην πέσει το κόμμα στις ευρωεκλογές κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, δηλαδή κάτω από 17,8%, “είναι απολύτως εφικτός”.

Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το χαμηλό ποσοστό της Νέας Αριστεράς, καθώς στην εκτίμηση κινείται στο 3% και στην πρόθεση ψήφου στο 2,5%. Που σημαίνει, όπως σημειώνουν, ότι “το ευρύτερα αριστερό προοδευτικό κοινό δεν ακολουθεί το κόμμα των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ”.

Στα “συν” για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προστίθεται το υψηλό ποσοστό των πολιτών (61%) που θέλουν να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη, δικαιώνοντας την επιλογή του κ. Κασσελάκη να διατηρεί ψηλά το σχετικό αίτημα. Στα “πλην”, καταγράφεται η άρνηση σε πρόωρες εθνικές εκλογές (51%), τις οποίες ζήτησε ο κ. Κασσελάκης μετά (και) τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών εν όψει ευρωεκλογών.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει, βεβαίως, ότι τα παραπάνω “δεν σημαίνουν επανάπαυση”, αντίθετα “τώρα φουλάρουμε τις μηχανές για τις ευρωεκλογές”, όπως λένε. Και παραπέμπουν στο … απότομα φορτωμένο πρόγραμμα περιοδειών-συνεντεύξεων-παρεμβάσεων που διαμόρφωσε ο κ. Κασσελάκης μετά την απόλυση του από τον στρατό.

Σήμερα μάλιστα αναχωρεί για Κρήτη όπου θα κάνει περιοδείες και ανοικτές ομιλίες στους τέσσερις νομούς.

Χ. Τρικούπη: Προβληματισμός αλλά “αισιοδοξούμε”

Στη Χ. Τρικούπη ευελπιστούν ότι η επιστροφή στην τρίτη θέση θα είναι παροδική και ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιστρέψει στη δεύτερη, όπως είναι και ο βασικός στόχος για τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός ότι δεν αποτυπώθηκε δημοσκοπικά η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αποδίδεται στην “οκνηρή” παρουσία του κόμματος το προηγούμενο διάστημα, οπότε, όπως σημειώνουν στελέχη του, “απαιτείται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να εμπεδωθεί η στροφή σε δυναμική δράση”.

Επιπλέον, η πτώση του ποσοστού αποδίδεται και στο κόμμα “Δημοκράτες” που ίδρυσε πρόσφατα ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρά το γεγονός ότι καταγράφει μόλις 1,5% στην πρόθεση ψήφου και 1,8% στην εκτίμηση.

Στα “πλην” καταγράφεται η υποχώρηση του κ. Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς υπολείπεται του κ. Κασσελάκη κατά τέσσερις μονάδες.

Προς το παρόν, συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι ο κ.Ανδρουλάκης “θα μείνει σταθερός στη θεσμική αντιπολίτευση”, παραπέμποντας στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v