Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλυψη Χρυσοχοΐδη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη γυναικοκτονία

Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι ‘να πάρουμε το κεφάλι πολιτικά ενός υπουργού’». «Πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά, έπρεπε να έχουν γίνει πολλά περισσότερα». «Όχι» στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Κάλυψη Χρυσοχοΐδη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη γυναικοκτονία

«Πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά» στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πάντως, κάλυψε απόλυτα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Έχει καθήκον και ο κάθε υπουργός να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, μακάρι και να τα εκμηδενίσει, αλλά πιστεύω -και αυτό εκφράζει και την κυβέρνηση- ότι δεν μπορούμε να λέμε ακόμα και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν ότι η λύση είναι ‘να πάρουμε το κεφάλι πολιτικά ενός υπουργού’. Χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει ο κάθε υπουργός και προφανώς να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει ακόμα περισσότερα», σημείωσε.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως όλα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας της 28χρονης «δεν χωρούν δικαιολογίες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Χαρακτήρισε μάλιστα «άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία».

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτό το οποίο είδαμε, ακούσαμε, καταλάβαμε, μας κάνει να καταλάβουμε ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά, πολλά πράγματα δεν έγιναν καλά και έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα έγιναν. Γι’ αυτό και έχει αποχωρήσει ο διοικητής, έχει αποχωρήσει ο τηλεφωνητής που είπε αυτό το αχαρακτήριστο στη γυναίκα αυτή, γίνονται έρευνες για όλα τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος, αλλά πρέπει να γίνουν με νηφαλιότητα, για να δούμε πραγματικά τι συνέβη».

Επέμεινε δε στη διαφωνία της κυβέρνησης στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»: «Η κυβέρνησή μας με τον νέο ποινικό κώδικα στην ανθρωποκτονία επανέφερε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Ένα έγκλημα έχει μια συγκεκριμένη τυποποίηση, μια αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση και έχει μια συγκεκριμένη ποινή. Εν προκειμένω, η αυστηρότερη ποινή που υπάρχει και που προβλέπει το δικαιικό μας σύστημα είναι τα ισόβια. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι ζητάνε αρχικά να μπει ως επιβαρυντική περίσταση στην ανθρωποκτονία ο όρος της γυναικοκτονίας, που κοινωνικά τον αποδεχόμαστε και έχουμε κάνει και πολύ μεγάλη συζήτηση και ο πρωθυπουργός έχει αρθρογραφήσει για το συγκεκριμένο θέμα, πρακτικά το μόνο που μπορούν να πουν, αλλά δεν το λένε -γιατί προφανώς αυτά τα έχουμε λύσει πολλά χρόνια-, είναι να επανέλθει η θανατική ποινή. Γιατί πάνω από τα ισόβια δεν υπάρχει κάτι άλλο», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v