Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λεπέν και Σαλβίνι

Χαιρετισμός του αντιπροέδρου της Κομισιόν στο 15ο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο. «Η σημερινή ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι το πρότυπο που όλοι γύρω μας θέλουν να ακολουθήσουν. Είμαστε αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν μια μέρα να γίνουν».

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λεπέν και Σαλβίνι

Για την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τον χαιρετισμό του στο 15ο συνέδριο της ΝΔ. Όπως είπε, «η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία που βρίσκει λύσεις για να ξεπερνάει τις κρίσεις. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λόγια του αέρα, ούτε κηρύγματα μίσους. Χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λεπέν και Σαλβίνι, ούτε και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν που τους ξέρουμε και ξέρουν ότι τους ξέρουμε».

Σε λίγους μήνες, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, «ανοίγει νέος πολιτικός κύκλος στην Ευρώπη. Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να σταθούμε απέναντι στις πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Στην ανάγκη για μια ισχυρή Ευρώπη της Άμυνας και της Ασφάλειας, που δεν θα χρειάζεται την ομπρέλα που κρατάνε άλλοι για μας. Θα πορευτούμε με έναν πρωθυπουργό που απεχθάνεται τις εύκολες λύσεις, που διαμορφώνει, δεν ακολουθεί, με ευρωπαϊκές συμμαχίες, με την Ευρώπη δίπλα μας, ασπίδα και δόρυ μας, αρωγό και συμπαραστάτη μας. Μαζί δυνατοί, ικανοί και αποφασισμένοι».

Αναφερόμενος στο χώρο του Ζαππείου, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ μαζί 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στην απαξίωσή της στον διεθνή περίγυρο και μόλις 5 χρόνια από την επάνοδο της Ελλάδας στο προσκήνιο με μια χωρίς προηγούμενο επιτυχημένη πορεία ανάταξης της χώρας που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης. Από αυτές τις κρίσιμες χρονικές στιγμές και μέσα σ' αυτή την πορεία προκύπτουν και συμπεράσματα και διδάγματα».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η σημερινή Ελλάδα, η ευρωπαϊκή Ελλάδα, είναι το πρότυπο που όλοι γύρω μας θέλουν να ακολουθήσουν. Είμαστε αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν μια μέρα να γίνουν. Η Ευρώπη μεγάλωσε, γίνεται ολοένα και πιο δυνατή και ολοένα και πιο αισθητή ως δύναμη καλού, ως μια όαση λογικής σε έναν κόσμο όπου οι παράφρονες προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι».

Παράλληλα, μίλησε για τα διδάγματα που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτο όλων ότι «η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη» και ότι «οι εχθροί της Δημοκρατίας θέλουν μια ρεβάνς για όσα έζησαν τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα αγωνιστούμε για τον τρόπο ζωής μας, για το μοντέλο που υπερασπιζόμαστε υπεύθυνα, θεσμικά, με τη δύναμη του νόμου όχι με τον νόμο της δύναμης, στο δημόσιο διάλογο, στο Κοινοβούλιο, στο διαδίκτυο, στα σύνορά μας».

Το δεύτερο δίδαγμα, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «είναι πως νικήσαμε τους ακραίους στις κάλπες, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ζήσαμε στο πετσί μας πώς είναι όταν κατακτήσεις γενεών απειλούνται από τον άκρατο λαϊκισμό και το εκρηκτικό μείγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να αφήσουμε τους λαϊκιστές να σύρουν το μέλλον μας στην άβυσσο. Είμαστε το τελευταίο ανάχωμα απέναντί τους.

Το τρίτο δίδαγμα που προκύπτει, τόνισε, είναι ότι «η Ευρώπη φτιάχνεται, δεν προκύπτει: Το αποδείξαμε περίτρανα απέναντι σε πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού, το πιστοποιητικό κινητικότητας, τη γενναία στάση μας στον Έβρο, την πρόταση για το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο. Τώρα πια μάθαμε και ξέρουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v