Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα με κρίσιμες επαφές για τα ελληνοτουρκικά

Σήμερα στο Πεντάγωνο η συνάντηση για τα ΜΟΕ. Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος συνομιλιών της Θετικής Ατζέντας. Το Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και ο ρόλος του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

Εβδομάδα με κρίσιμες επαφές για τα ελληνοτουρκικά

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά είναι αυτή που ξεκίνησε, καθώς θα λάβουν χώρα δύο αμοιβαίες επισκέψεις, σήμερα στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις εβδομάδες πριν από το επίσημο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, οι δύο χώρες, παρά τις κατά καιρούς προκλήσεις των γειτόνων σε επίπεδο ρητορικής, εξακολουθούν να έχουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα η συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης στην Άγκυρα, τον περασμένο Νοέμβριο. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και την τουρκική ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενώ θα συμμετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Της σημερινής συνάντησης προηγήθηκαν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της Άγκυρας. Του Έλληνα Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου, ο οποίος επισκέφθηκε την τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αδριανούπολη, καθώς και του Τούρκου Διοικητή της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στις Φέρες.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας. Στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, αναμένεται να επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, καθώς και σε ζητήματα συνεργειών στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Υπό το πρίσμα αυτό, λεπτομέρειες απομένουν για την ίδρυση του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, μια νέας μορφής συνεργασίας σε τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές, οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και ο αγροδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου αυτού σχήματος έχουν τεθεί από την Ελλάδα ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας Α. Polat. Παράλληλα, επιδιώκεται η διεύρυνση της συνεργασίας θεσμικών φορέων των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού (tech festivals, διαδικτυακοί διαγωνισμοί κ.α.), όπως επίσης και με εκπαιδευτικά προγράμματα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Στο θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών επενδύει προφανώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα από τη Λέσβο, υπογράμμισε τα αποτελέσματα της Visa Express και της δυνατότητας Τούρκων πολιτών να επισκεφθούν μάξιμουμ για 7 μέρες νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας.  Προφανώς προκύπτουν και οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ετοιμάζεται για τη συνάντηση κορυφής με το Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε ευκαιρία, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ αναγνωρίζει ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει. Αντίθετα, «παραμένουν βαθιά προβληματικές θέσεις για την πατρίδα μας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v