Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασε νέα κόντρα για τα κονδύλια προς την Υγεία

«Πληροφορούμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία, είναι περίπου στο 5,8% δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Ν. Ρωμανός. Τι απαντά ο Κασσελάκης. Η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ.

Ξέσπασε νέα κόντρα για τα κονδύλια προς την Υγεία

«Ο κ. Κασσελάκης μάς πληροφόρησε σήμερα ότι στόχος του είναι να… μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, οι δαπάνες για την Υγεία πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό "τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ"», αναφέρει δήλωση-απάντηση του Νίκου Ρωμανού (φωτ.) εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Πληροφορούμε λοιπόν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία, είναι περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις».

Αναλυτικά: 

«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

Για το 2019, οπότε η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στο Υπουργείο Υγείας συνολικές πιστώσεις 4,1 δις. Σχεδόν 5 χρόνια μετά, οι πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 6 δις το 2024.

Το 2023 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία (πιστώσεις Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ), ανήλθαν στα 11,9 δις.

Και για το 2024 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,8 δις, δηλαδή αναμένεται να ξεπεράσουν το 5,8% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ μεγαλύτερη σημασία από την «πρόταση» του κ. Κασσελάκη, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του κόμματός του, έχει να υπενθυμίσουμε τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση για την Υγεία:

  • Από το 2019 ως το 2024, αύξησε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 46,5%.
    • Συγκεκριμένα: Το 2019, ανέρχονταν σε 4,114 δισεκατομμύρια ευρώ.
    • Κάθε χρόνο αυξάναμε με συνέπεια τις δαπάνες που διοχετεύονταν για την Υγεία για να φτάσουμε το 2023 στα 5.580 δις. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι να φτάσουν στα 6.027 δισ.
  • Προχωρά στην ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ
  • Δρομολογεί 6.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας μόνο εντός του 2024,
  • Έδωσε 10% αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ,
  • Θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία,
  • Αύξησε τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες,
  • Διοχετεύει 2,17 δισ. ευρώ από τα 36 δις που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανακαινίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και για προγράμματα όπως το «Σπύρος Δοξιάδης».

Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν παραπάνω στην Υγεία. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, συνεχίζουμε όμως καθημερινά να προσπαθούμε για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να παρέχει βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες. Προχωράμε με σχέδιο, αξιοπιστία και μεθοδικότητα. Η Υγεία είναι το πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Κασσελάκης: Διαστρέβλωσαν δήλωσή μου για την Υγεία

Για προσπάθεια αλλαγής ατζέντας μέσω της διαστρέβλωσης των δηλώσεών του κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νέα Αριστερά που υποστήριξαν ότι προτείνει μείωση στις δαπάνες για την υγεία.

«Είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα» τονίζει ο Στ. Κασσελάκης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «την ώρα που η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ Φλέσσα κάνει την ανατριχιαστική δήλωση "τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί", οι άσπονδοι συνέταιροι Άδωνις Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα διαστρεβλώνοντας δήλωσή μου για την Υγεία.

Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα.

Μιλάω ρητά για ΕΠΕΝΔΥΣΗ, όχι ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του σημερινού ποσοστού» υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Αυτό καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων!

Ποιοι τρομάζουν με αυτήν τη δήλωση;

Ο κ. Γεωργιάδης, μη χάσει την μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων;

Αυτοί που θέλουν ασθενείς να πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού;

Είμαι στο Αιγαίο, πηγαίνω από νησί σε νησί, όπως δεν έκανε ποτέ κανένας πολιτικός, και βλέπω την απελπισία των νησιωτών μας για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσθέτει: «Ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάχτυλό μας. Η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει γίνει δραματική.

Μόνο με γενναία χρηματοδότηση και πραγματική επένδυση στην Υγεία θα επιτευχθούν:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, που καταρρέουν, καθώς και ανέγερση νέων νοσοκομείων στη χώρα.
  • Πλήρης ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Πλήρως λειτουργικά τριτοβάθμια νοσοκομεία σε όλες τις Περιφέρειες τις χώρας με στελέχωση όλων των κλινικών, ώστε να μην χρειάζεται να διακομίζονται τα βαριά περιστατικά στην Αθηνα.
  • Ειδικά για το Αιγαίο, λόγω της γεωγραφίας του, πλήρης λειτουργία Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων σε Ρόδο, Σύρο και Λέσβο ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των νησιωτών.
  • Ολοκληρωμένο δίκτυο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, μία ασπίδα υγείας πάνω από τον εναέριο χώρο όλης της Ελλάδας.
  • Πλήρωση όλων των κενών θέσεων και γενναίες μισθολογικές αυξήσεις σε όλο το υγειονομικό προσωπικό ώστε να πλησιάσουμε στο μ.ο. της ΕΕ / μισθολογικά και στεγαστικά κίνητρα για την εργασία γιατρών σε νησιωτικές και άγονες περιοχές.

Σε όλη τη χώρα, έχουμε ένα ΕΣΥ σε πλήρη αποσύνθεση.

Δε θέλουμε αυτήν την Ελλάδα και δε θα την επιτρέψουμε.

Η πρότασή μας θα σημάνει μία επανάσταση στον χώρο της Υγείας.

Ας το πάρουν απόφαση αυτοί που συνήθισαν έναν λαό στα λίγα.

Θέλουμε μια καλύτερη ζωή και τη θέλουμε τώρα».

Ο κ. Κασσελακης από το κότερο του «υποσχέθηκε» ότι θα «αυξήσει» τις δαπάνες υγείας στο… 5% μη αντιλαμβανόμενος ότι η δέσμευσή του ισοδυναμεί με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αποδεικνύοντας ότι όταν τελειώνει το reality show και αρχίζει η προγραμματική πολιτική δεν ξέρει τα στοιχειώδη, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία είναι στο 5,8% , -πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου που προσεγγίζει το 7,7%- και οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην ΕΕ στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Το συμπέρασμα είναι προφανές και αβίαστο: η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δώσει απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ανατάξει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους.
Τα διαπιστευτήρια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κασσελάκη στο κοινωνικό κράτος είναι διαπιστευτήρια αποτυχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v