Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες ευρωεκλογές

«Αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη, αλλά δεν θα καταρρεύσουμε», δήλωσε. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε το κάνουμε».

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες ευρωεκλογές

«Το χθεσινό επεισόδιο ήταν ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στον χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν θέλουμε εντός του Κοινοβουλίου να βρίσκονται κόμματα που εκπροσωπούν τη βία και έναν μισαλλόδοξο διχαστικό λόγο». Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται και στα τρία κόμματα δεξιά της ΝΔ, το καθένα από τα οποία -όπως είπε- «σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο». Τόνισε ότι «ευθύνες των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι να υψώσουν ένα ανάχωμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Η εμπορευματοποίηση της πίστης και οι συγκεκριμένες απειλές, όπως του κ. Βελόπουλου, οι προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς τις μέρες Πάσχα, είναι απαράδεκτες και διχαστικές δηλώσεις, ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024.

Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση, όποιος είδε τι έγινε χθες στη Βουλή, τις μπουνιές και τις ύβρεις που ξεστόμισε το θύμα της επίθεσης, καταλήγει στο συμπεράσματα για το κατά πόσο αυτά τα κόμματα είναι εκφραστές της πίστης και του πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση που αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια».

Απευθυνόμενος στους πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν ένα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να δουν την μεγάλη εικόνα». Την επόμενη μέρα, σημείωσε, «θα είναι πάλι κυβέρνηση η ΝΔ και θα έχουμε την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά, ναι, το πολιτικό μήνυμα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. Δεν σταματούμε να μιλάμε για σημασία της Ευρώπης, το σύνθημά μας είναι πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για:

Το ευρωψηφοδέλτιο: «Ελάχιστοι είναι οι celebrity, και αυτοί είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους, πληρούν τις προδιαγραφές και μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη. Έχουμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, συναντιούνται πλατιά ρεύματα που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις και βρίσκουν στη ΝΔ πολιτική έκφραση»

Τον πήχη των ευρωεκλογών: «Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη αλλά δεν εκλέγουν κυβέρνηση. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές. Από τη φύση τους έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη, αλλά δεν θα καταρρεύσουμε».

Την οπαδική βία: «Για τα ζητήματα οπαδικής βίας έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά που λέμε, μερικές φορές υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι και υποχρεώνουν όλους να ανασκουμπωθούν. Διεξήχθη μια εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Θα βρεθούν οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αν βρίσκονται. Έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας. Το κράτος θέλει να επιβάλλει την νομιμότητα».

Την ενδοοικογενειακή βία: «Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ένιωσα μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θυμό. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι, όλα έγιναν λάθος. Ήταν μια τραγωδία και περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους, για το κράτος και για τις γυναίκες να καταγγέλλουν. Κάτι αλλάζει και στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούμε».

Την ακρίβεια: «Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, κάποια χώρα θα την είχε βρει. Οι μακροοικονομικές επιδόσεις της οικονομίας δεν αφορούν κάποια νοικοκυριά. Όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τα εισοδήματα, δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα, το κοινωνικό κράτος είναι παρόν σε πολλές εκφάνσεις. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί και αυτό θα είναι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα. Ο πληθωρισμός αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί».

Τα Τέμπη: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και την ανοχή που δείξαμε σε κάποιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως το μπάζωμα. Δεν υπάρχει τίποτα, βεβαίως θα το κρίνει ο δικαιοσύνη. Το πόρισμα της πλειοψηφίας στην εξεταστική ήταν ένα συγκροτημένο κείμενο, όμως η εικόνα που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Είχα πει ότι μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο κομματικών διεκδικήσεων, μπορεί η ευθύνη να βαραίνει όλους, όμως η δικαιοσύνη θα απαντήσεις. Πρώτος εγώ το θέλω να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος να διαφωνεί με αυτό. Και θα σας έλεγα ότι εγώ μπορεί να το θέλω και για έναν λόγο συμπληρωματικό, ο οποίος προφανώς δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο βασικός λόγος: αυτός είναι για να τελειώνουμε επιτέλους μια και καλή με όλες αυτές τις απίστευτες θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες ήταν και βαθύτατα, θα σας έλεγα, προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο. Και οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε μεταξύ μας. Ίσως αυτός είναι και ο σκοπός αυτών που τις διακινούν».

Το κράτος δικαίου: «Δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου. Εξ ου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη μιας ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου, η οποία δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά και η οποία υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις οι οποίες πρέπει να συμβούν προκειμένου να βελτιωθεί η βαθμολογία τους ως προς τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την πατρίδα μας. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Τα αναγνωρίζουμε και παλεύουμε συνέχεια να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά, προς Θεού, δεν είναι η Ελλάδα η Ουγγαρία του νότου, ούτε έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου».

Τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται -και την είδαμε αυτή την εργαλειοποίηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο-σημείο σε όλες τις κατηγορίες- να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική, είναι πραγματικά προσβλητική.

Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι ‘’πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια’’. Ένας είναι ο κριτής, με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς δίνει τα εύσημα, λοιπόν, ότι προοδεύουμε και κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πηγαίνουμε στην ανάποδη κατεύθυνση;»

Τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Καλό είναι στην πολιτική, και είμαι ήπιος πολιτικός, να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Αυτό εκλάβετέ το και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής. Άμα δείτε τι έχει ειπωθεί από την άλλη πλευρά για εμένα, ας το αφήσω αυτό ασχολίαστο, έτσι δεν είναι; Αν δηλαδή κάνουμε μια συμφωνία, θα έλεγα, να αποφεύγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, καλό είναι να τηρείται και από την άλλη πλευρά. Διότι αυτά τα οποία έχω ακούσει είναι απείρως πιο βαριά από αυτά τα οποία έχω πει εγώ».

Τις οικονομικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Έχει πολύ χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα το οποίο να είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, σε ένα περιβάλλον όπου το δημοσιονομικό πλαίσιο πια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Δεν μπορεί να λέει κάποιος, έτσι αβίαστα, ότι ‘’θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα’’, το οποίο στοιχίζει 2,3 δισ. τον χρόνο, δηλαδή περί τα 10 δισ. την τετραετία και να θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει έτσι, από την μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να μας πει ποιους φόρους πρέπει να βάλει για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει εκεί. Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν παραπέμπει σε πολιτική πρόταση. Μάλλον σε κάτι άλλο παραπέμπει, να μην το χαρακτηρίσω. Αλλά σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση… Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

Τον ανασχηματισμό: «Κάποια στιγμή θα το πετύχετε, καθώς το λέτε διαρκώς. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου. Στο μυαλό μου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια».

Για Καραμανλή και Σαμαρά: «Εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει Πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα».

Για ενδεχόμενο να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες: «Για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα για κάποια ευρωπαϊκή θέση. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει. Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως».

Για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».

Για Τουρκία: «Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v