Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην καρδιά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ο Δ. Κουτσούμπας

Αλληλεγγύη στους φοιτητές που αγωνίζονται για «λευτεριά στην Παλαιστίνη» εξέφρασε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ο γ.γ. του ΚΚΕ. Συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Στην καρδιά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ο Δ. Κουτσούμπας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές του οποίου -καθώς και δεκάδων άλλων πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ- πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος του Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας διώξεις και καταστολή.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση: «Βρισκόμαστε στο Κολούμπια για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος, άδικος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Έχει μετατραπεί, στην ουσία, σε μια μεγάλη φοιτητική εξέγερση που αγκαλιάζει ήδη δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους αλληλέγγυοι, επίσης, στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, σήμερα, γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Και φυσικά απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνολικότερα, ειδικά στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, να σταματήσει η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και όλα τα αιτήματα που βάζει η παλαιστινιακή κοινότητα, η παλαιστινιακή αρχή σε όλο τον κόσμο.

»Βρισκόμαστε στη Ν. Υόρκη, στην καρδιά των ΗΠΑ, στο πλευρό των φοιτητών και των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ήδη είδαμε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που δείχνουν τεράστια άνοδο στη συμπαράσταση του αμερικάνικου λαού υπέρ της Παλαιστίνης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και βεβαίως καταγγελία της δολοφονίας που διαπράττει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εντυπωσιάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Δεν μας εκπλήσσει, μας συναρπάζει. Θεωρούμε ότι έτσι προχωράει η ιστορία, έτσι θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσει μια άλλη κοινωνία, μια ζωή ευτυχισμένη χωρίς θανάτους αμάχων, χωρίς θανάτους παιδιών, χωρίς σφαγές συνανθρώπων μας».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε επίσης με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ.

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν κοινές αξίες». Αναφορά έκανε και «στην πείρα της εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και κοινότητες αντί ενορίες», σημειώνοντας πως «αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα "του οίκου" του άλλου», ενώ επεσήμανε την «ανάγκη να μη γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου "προοδευτικού χώρου"», σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα».

Επανέλαβε, ακόμη, «την ανάγκη να στηριχτεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την ιστορία της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v