ΠΑΣΟΚ: Χατζηδάκης-ΑΑΔΕ μετατρέπουν τους λογιστές σε εξιλαστήρια θύματα

«Παρά τις σοβαρές ελλείψεις, δεν θα δοθούν παρατάσεις στις φορο-δηλώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καθιστά λογιστές-φοροτεχνικούς συμμέτοχους των πολιτικών της όχι μόνο όταν κακοφορμίζουν, αλλά προληπτικά όταν αυτές σχεδιάζονται», αναφέρει ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Χατζηδάκης-ΑΑΔΕ μετατρέπουν τους λογιστές σε εξιλαστήρια θύματα

«Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχουν μετατρέψει τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς για ακόμη μια φορά στα εξιλαστήρια θύματα των δικών τους αστοχιών. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε το θράσος να δηλώσει ότι οι λογιστές αντιδρούν γιατί δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν σε λογιστή και η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα, τη στιγμή που τα λάθη μάλλον θα πολλαπλασιάσουν το αχρείαστο έργο και την επιβάρυνση των λογιστών», αναφέρει ανακοίνωση-καταγγελία του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενάντια στις δηλώσεις Χατζηδάκη-ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Οι αποτυχίες του επιτελικού κράτους συνεχίζονται 5 έτη μετά την εγκαθίδρυσή του σε όλα τα επίπεδα.

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, που ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα, έχουν μετατραπεί σε περιπέτεια για τους πολίτες και τους λογιστές τους. Και αυτό τη χρονιά που υποτίθεται θα συμπληρώνονταν αυτόματα οι δηλώσεις για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές.

Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχουν μετατρέψει τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς για ακόμη μια φορά στα εξιλαστήρια θύματα των δικών τους αστοχιών. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε το θράσος να δηλώσει ότι οι λογιστές αντιδρούν γιατί δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν σε λογιστή και η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα, τη στιγμή που τα λάθη μάλλον θα πολλαπλασιάσουν το αχρείαστο έργο και την επιβάρυνση των λογιστών.

Συγκεκριμένα οι λογιστές καταγγέλλουν ότι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Παράλληλα τα διαπιστωθέντα προβλήματα που προέκυψαν, διορθώνονται με καθυστερήσεις και τμηματικά ενώ η Κυβέρνηση διακηρύσσει, παρά τις σοβαρές ελλείψεις, ότι δε θα δοθούν φέτος παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις επιβαρύνοντας περαιτέρω την πίεση και την αγωνία των πολιτών και των λογιστών.

Η κυβέρνηση πρέπει να καθιστά του λογιστές – φοροτεχνικούς συμμέτοχους των πολιτικών της όχι μόνο όταν κακοφορμίζουν, αλλά προληπτικά όταν αυτές σχεδιάζονται. Η έλλειψη σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου οδηγεί τελικά σε τεράστια προβλήματα σε φορολογούμενους, σε λογιστές και στην έγκαιρη και ταχεία είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τα δημοκρατικά ελλείμματα στη χάραξη και την εκτέλεση της πολιτικής των δημοσίων εσόδων έχουν σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να διορθωθούν μόνο με την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις επικείμενες ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v