Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Ανάπτυξη Μητσοτάκη σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά

«Η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη και σύντομα θα είναι τελευταία. Στον αντίποδα, τα κέρδη των εισηγμένων εμφανίζουν ρεκόρ 20ετίας. Να ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη. [...] Αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης τώρα».

Χαρίτσης: Ανάπτυξη Μητσοτάκη σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας: «Υποτίθεται ότι σήμερα γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε μια γκεστ εμφάνιση, αναπαρήγαγε τα ίδια επιχειρήματα, μας είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από την ευρωζώνη και αποχώρησε».

Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού για ανάπτυξη με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη λέγοντας: «Ποιους αφορά η μεγέθυνση; Η Ελλάδα είναι σε αγοραστική δύναμη δεύτερη από το τέλος και σύντομα θα είμαστε τελευταίοι. Αν αυτό δεν είναι κατακρήμνιση της θέσης των ελληνικών νοικοκυριών, τότε τι είναι; Είναι αυτό σύγκλιση; Στον αντίποδα, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Να ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη. Υπεραπόδοση σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά, με τις τιμές να αυξάνονται".

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο πρωθυπουργός των καρτέλ και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών».

Απάντησε στον πρωθυπουργό και για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Εμείς δεν θέλουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το σημερινό. Θα διεκδικήσουμε ταμείο και μόνιμο μηχανισμό με πόρους που θα κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος. Έχουμε 14.000 επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έτοιμους να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά προσλήφθηκαν μόνο 51 άτομα. Δεν είναι αστοχία, δεν θέλετε ισχυρές και μόνιμες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι στρατηγικής σας επιλογή να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες».

Επέμεινε στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό είναι ο ορισμός της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Είναι η κριτική που έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τρικ ντάουν εκονόμικς, πριν μετατραπεί σε κόμμα Κασσελάκη».

Επανήλθε όμως και στο Παλαιστινιακό, λέγοντας προς τον πρωθυπουργό: «Εάν πράγματι συμφωνείτε με τη λύση των δύο κρατών, τότε προχωρήστε στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ωριμάσουν οι συνθήκες; Ούτε ένας Παλαιστίνιος να μη μείνει στην Γάζα; Δεν είναι ανθρωπιστική τραγωδία αυτό που γίνεται στη Παλαιστίνη, είναι έγκλημα πολέμου. Όσοι επιλέγουν τον ρόλο του παρατηρητή είναι συνένοχοι».

Γενικεύοντας είπε: «Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τώρα. Φέρτε πίσω την φρεγάτα Ύδρα τώρα. Συντελείται ή όχι γενοκτονία στη Γάζα; Ζητήσαμε κοινή δράση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σ' αυτό το θέμα ανθρωπισμού και δικαίου, αλλά επικράτησε η κομματική λογική».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v