Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη ευθεία βολή για νέο κεντροαριστερό σχήμα

Εκδηλώθηκε η αναμενόμενη πρωτοβουλία του Δ. Τεμπονέρα, από κοινού με τον Α. Κοτσακά. Σχέδιο για νέο φορέα, σε ρόλο «συνιστωσών» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Ν. Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει τη συζήτηση για προοδευτική συμμαχία.

Η πρώτη ευθεία βολή για νέο κεντροαριστερό σχήμα

Με γρήγορους ρυθμούς εκδηλώνεται η πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μειοψηφούν έναντι της ηγεσίας του, για συγκρότηση ενός προοδευτικού συνασπισμού που θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Την πρόταση αυτή προβάλλουν με περισσότερη ευκρίνεια σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας (φωτό) και ο Αντώνης Κοτσακάς, προτείνοντας την άμεση έναρξη των σχετικών διεργασιών.

Η κεντρική ιδέα είναι να σχηματιστεί νέος φορέας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Αριστερά σε ρόλο συνιστωσών του, που θα διατηρούν την κομματική τους αυτοτέλεια.

Στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται -προς το παρόν- η ανάδειξη τρίτου προσώπου ως επικεφαλής του εν λόγω φορέα, ωστόσο, όπως αναφέραμε σε εκτενές ρεπορτάζ το πρωί, αυτή θα είναι η «λεπτομέρεια» που θα δώσει υπόσταση στο εγχείρημα. Εάν, φυσικά, υιοθετηθεί από τα τρία κόμματα-συνιστώσες.

Η δήλωση των Τεμπονέρα-Κοτσακά έχει ως εξής:

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στον λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτή την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτή την προοπτική.

Θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει, αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Επιθυμούμε να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1. Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2. Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3. Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4. Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5. Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.

Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντώνης Κοτσακάς, πρώην Υπουργός

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει τη συζήτηση για προοδευτική συμμαχία

«Δεν λείπουν οι προτάσεις, λείπει η αξιοπιστία ισχύος που θα πείσει τους πολίτες ότι η προοδευτική πρόταση μπορεί να είναι εφαρμόσιμη την επόμενη ημέρα».

Αυτή τη θέση-απάντηση στα σενάρια για προοδευτικές συγκλίσεις παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας: «Αυτό θα ήταν δυνατόν αν συγκροτούνταν μία πολιτική δύναμη, μία πολιτική συμμαχία η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αύριο, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες. Αυτή είναι η μεγάλη προσδοκία του προοδευτικού κόσμου».

Κατά τον κ. Παππά, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι» και πρόσθεσε: «Θα πρότεινα μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση».

Επισήμανε με νόημα δε ότι «τα σενάρια που προϋποθέτουν καταστροφή δύο, τουλάχιστον, κομμάτων για να επανέλθει η αισιοδοξία στον προοδευτικό χώρο, είναι σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους «πρώην» του κόμματος που ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά να επιστρέψουν τις 11 έδρες στο κόμμα.

Παρότι δε, αυτό το αίτημα προβάλλεται από τον Δεκέμβριο (σ.σ. που συγκρότησαν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα), εξήγησε: «Εάν χθες, στις ευρωεκλογές, έπαιρναν 4% ή 5% ή 6%, θα μπορούσαν να πουν ότι νομιμοποιήθηκαν από την αριστερή βάση. Αλλά ούτε αυτό μπορούν να ισχυριστούν με το 2,4%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v