Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Πλαφόν στα κρουαζιερόπλοια εξετάζει η Ελλάδα

Βουλιάζουν Σαντορίνη, Μύκονος. Στόχος να μαζευτούν στα πιο δημοφιλή νησιά οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Το μέτρο αναμένεται την επόμενη χρονιά.

Bloomberg: Πλαφόν στα κρουαζιερόπλοια εξετάζει η Ελλάδα
Συνέντευξη Τύπου στη Σαντορίνη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, σε μία πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υπερτουρισμού στη μεταπανδημική περίοδο.

«Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, μιλώντας για την απόφαση να τεθεί ανώτατο όριο στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων. Με τους νέους κανόνες θα μπορούσε να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των θέσεων ελλιμενισμού στα νησιά ή να εισαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις διαθέσιμες θέσεις, είπε.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή στην επιβάρυνση των πιο δημοφιλών σημείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κυκλαδίτικου νησιού της Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη από μόνη της είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου στο γραφείο του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του τεράστιου αριθμού των σκαφών που ελλιμενίζονται στο νησί και του πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία. Επίσης, οι υπόλοιποι επισκέπτες της Σαντορίνης θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων, είπε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να κατακλύζεται», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει, ακόμη και όσον αφορά την ασφάλεια».

Άλλα ελληνικά νησιά, επίσης, αισθάνονται την πίεση. Η Μύκονος είχε 749 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων το 2023, δεύτερη μετά τη Σαντορίνη, μια αύξηση πάνω από 23% από το 2022.

«Η Σαντορίνη είναι η πιο ευαίσθητη, η Μύκονος θα είναι η δεύτερη», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αν και πολλά ελληνικά νησιά ζορίζονται υπό το βάρος της δημοτικότητάς τους, αυτά είναι εκείνα που «σαφώς υποφέρουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v