Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές για νέα ηγεσία προκρίνει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Δύσκολο έως αδύνατο να στηθούν κάλπες μέσα στον Ιούλιο» λόγω αδειών και χαμηλού ενδιαφέροντος. Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για τις αποφάσεις και η εμπειρία από την περσινή... «ανατροπή» στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές για νέα ηγεσία προκρίνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Η εκτίμηση ότι οι εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “είναι αναπόφευκτες”, όπως σημειώναμε χθες, φαίνεται ότι επαληθεύεται, με τον Νίκο Ανδρουλάκη “να σηκώνει το γάντι” και να σχεδιάζει εσωκομματικές κάλπες ακόμα και… μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πηγές, η σημερινή ηγεσία “δεν μπορεί να σταθεί χωρίς επαναβεβαίωση” καθώς τον κ.Ανδρουλάκη στήριξαν δημοσίως μόνο δύο στελέχη, οι βουλευτές Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας.

Το υπόλοιπο στελεχικό δυναμικό, ακόμα και η Γραμματέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, κινήθηκαν είτε ευθέως υπέρ εκλογής νέου προέδρου, με πρώτους τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, είτε εμμέσως, μιλώντας για αποτυχία στις ευρωεκλογές εξαιτίας του “πήχη” που είχε βάλει ο πρόεδρος για τη δεύτερη θέση.

Ως εκ τούτων, γίνεται προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι “σαν να μην τρέχει τίποτα” μέχρι το τέλος του 2025 που λήγει η θητεία του.

Το ερώτημα είναι εάν θα γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός για εσωκομματικές κάλπες ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, όπως αναφέρεται στο tovima.gr: “μέλη και φίλοι θα βρίσκονται σε άδειες, ενώ αντικειμενικά το ενδιαφέρον πέφτει κατακόρυφα”, παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, εκτιμώντας ότι μία τέτοια σπουδή θα τορπιλίσει τη διαδικασία.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνεννόησης για τις αρχές του φθινοπώρου.

Η εμπειρία στην αντίστοιχη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι λειτουργεί… αποτρεπτικά στο σενάριο καθυστερήσεων, διότι “αλλιώς ξεκίνησε η διαδοχή του Τσίπρα και αλλιώς κατέληξε με την αιφνίδια εμφάνιση Κασσελάκη”, όπως σημειώνει άλλο στέλεχος, που εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της Χ. Τρικούπη δεν θα «ρισκάρει» παρόμοιες εκπλήξεις.

Από πλευράς Χ. Τρικούπη, τονίζεται - κοφτά - ότι “για όλα θα μιλήσει ο πρόεδρος στο Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη και στην Κεντρική Επιτροπή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο”. Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έχει οριστεί, παρότι οι δυνατές φωνές αμφισβήτησης προέρχονται από βουλευτές.

Παρότι το καταστατικό προβλέπει έκτακτο συνέδριο για την προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών, πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι μπορεί η απόφαση να ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς “είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο και έχει αυτή την αρμοδιότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v