Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Βαριές κουβέντες για «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης-δικαστών και συγκάλυψη

Καταγγελία της Ζ. Κωνσταντοπούλου για δικαστές και παραποίηση της δικογραφίας. Ν. Δένδιας: «Εξ ονόματος της κυβέρνησης το απορρίπτω». Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ανδρουλάκης: Ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την Ομάδα Αλήθειας.

Βουλή: Βαριές κουβέντες για «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης-δικαστών και συγκάλυψη

Μια βαριά καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου για «διαπραγματεύεις» της κυβέρνησης με δικαστικούς ενόψει της ανάδειξης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προκάλεσε την παρέμβαση του Νίκου Δένδια, η οποία, με τη σειρά της, οδήγησε σε νέο γύρο πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης για προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου σε Δικαστικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δεν έχει στείλει ακόμα στο προεδρείο της Βουλής τον κατάλογο των δικαστών για να γίνει η κλήρωση που επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Ένα μήνα τώρα γίνονται επαφές και διαπραγματεύσεις με οργιώδη τηλεφωνήματα μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών που αφορούν τη διαδοχή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις προαγωγές», είπε, υπονοώντας σαφώς ότι αυτές οι «διαπραγματεύσεις» αφορούν στη στάση όσων κληρωθούν ως μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε επίσης στην καταγγελία της για “παραποίηση της δικογραφίας” που αφορά στον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Αναφέροντας ότι καταστράφηκε ο φάκελος με την οποία απεστάλη στη Βουλή και ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα της να έχει πρόσβαση στο πρωτότυπο κείμενο της δικογραφίας.

Όπως εξήγησε, διαπίστωσε διαφορές στους τίτλους των αρχείων, καθώς και στη δομή και τη διάταξη του υλικού, δεδομένου ότι η ίδια έχει γνώση λεπτομερειών λόγω της επαγγελματική της ενασχόληση με την υπόθεση.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε (και ζητά) να της δοθεί πλήρης πρόσβαση στο πρωτότυπο υλικό της δικογραφίας, όπως διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον εισαγγελέα.

Δένδιας: Δεν θα το διανοείτο η κυβέρνηση

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλή για τη συζήτηση δικού του νομοσχεδίου, ζήτησε αμέσως τον λόγο για να αντικρούσει τις κατηγορίες.

«Δηλώνω εξ ονόματος της κυβέρνησης το αυτονόητο, ότι στην υπόθεση των Τεμπών θα υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και άπλετο φως, χωρίς την παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης», είπε.

Επικαλούμενος, δε, την προηγούμενη θέση του ως υπουργού Δικαιοσύνης, απάντησε στην κατηγορία για «προσπάθεια επηρεασμού της συνείδησης των ανεξάρτητων δικαστών».

«Ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης και ξέρω την ποιότητά τους. Η κυβέρνηση δεν θα διανοείτο να προβεί σε αυτά που είπατε, έστω κι αν ηδύνατο. Αποκρούω την κατηγορία και εκ μέρους των δικαστών», τόνισε.

«Επί δύο χρόνια συγκαλύπτετε»

Αυτή η παρέμβαση οδήγησε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα του υπουργού.

«Δεσμεύεστε ότι θα συστήσετε Προανακριτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή και, κυρίως, ότι θα δεχτείτε να λειτουργήσει όπως περιγράφει το Σύνταγμα και οι νόμοι, χωρίς να επαναλάβετε την τακτική σας στην περίπτωση Τριαντόπουλου;», ρώτησε ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ).

«Την παρέμβαση του Δένδια την εκλαμβάνουμε ως γλυκιά υπόμνηση προς τους αρμοδίους», τόνισε ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ), επισημαίνοντας ότι η τακτική στην περίπτωση Τριαντόπουλου επελέγη προκειμένου ο πρώην υπουργός να αποφύγει τα ερωτήματα και τα στοιχεία στην Προανακριτική επιτροπή.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή (της τραγωδίας) έκανε παρέμβαση μιλώντας για ανθρώπινο λάθος», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ενώ η Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση «εδώ και πάνω από δύο χρόνια για να μην πέσει άπλετο φως».

Ανδρουλάκης: Ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την Ομάδα Αλήθειας

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή για την “γαλάζια” Ομάδα Αλήθειας, πλην όμως τήρησε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

“Κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα trolls του αλλά ο ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει μία από τα ίδια”, είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Για να προσθέσει: “Εκλεγήκατε για την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αλλά κάνετε τα ίδια και χειρότερα”.

Χαρακτήρισε δε, “μη σοβαρό” το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες” και, σημειώνοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε παρέμβει η Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε “σκανδαλώδη” πρακτική η χρηματοδότηση από το κράτος του προπαγανδιστικού μηχανισμού “οποιουδήποτε κόμματος”.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στήριξε την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην καταγγελία της ότι υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο του προέδρου της Βουλής την ηχογραφούσε όσο εκείνη μιλούσε με δημοσιογράφους.

“Καταδικάζω ως απαράδεκτο γεγονός την αδιανόητη συμπεριφορά υπαλλήλων της Βουλής απέναντι σε βουλευτές και προέδρους κομμάτων”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Τονίζοντας πως “η ανοχή έχει όρια”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο